Zwangerschapsverlof

Je hebt altijd recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Het opnemen van zwangerschapsverlof kan vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum. Dit betekent dat bij 34 weken het zwangerschapsverlof ingaat. Het is ook mogelijk om later met zwangerschapsverlof te gaan. Het is verplicht om uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan.

Voor de bevallingJe hebt recht op maximaal 6 weken zwangerschapsverlof voor de bevalling. Je bent verplicht om minimaal 4 weken voor de bevalling zwangerschapsverlof op te nemen.

Na de bevalling

Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken zwangerschapsverlof (ook wel bevallingsverlof genoemd). Dit is ook het geval als de baby later wordt geboren dan verwacht.

Rekenvoorbeelden zwangerschapsverlof

  • 6 weken voor de uitgerekende datum ga je met verlof. De baby wordt een week te vroeg geboren. Op dat moment zijn pas 5 weken zwangerschapsverlof voorbij. Week 6 wordt dan opgeteld bij het bevallingsverlof. Dit duurt dan in totaal 11 weken. Het totaal van het verlof komt op 16 weken.
  • 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum ben je met verlof gegaan. De baby wordt twee weken na de uitgerekende datum geboren. Op dat moment zijn er 8 weken verlof voorbij. Omdat je altijd recht hebt op 10 weken zwangerschapsverlof na de bevalling veranderd er niks. In totaal heb je 18 weken zwangerschapsverlof.
  • 4 weken voor de uitgerekende datum ben je met verlof gegaan. De baby wordt twee weken na de uitgerekende datum geboren. Je hebt recht op 6 weken verlof voor de bevalling en 12 weken zwangerschapsverlof na de bevalling. In totaal heb je 18 weken zwangerschapsverlof.

Eerder werken

Het is mogelijk om je zwangerschapsverlof na de bevalling te stoppen om eerder aan het werk te gaan. Je mag op zijn vroegst 6 weken na de bevalling weer aan het werk. Je bent dus verplicht om minstens 6 weken zwangerschapsverlof na de bevalling op te nemen. Het kan COA gebonden zijn of deze periode langer is

Ziek tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Wanneer je ziek wordt tijdens je zwangerschapsverlof dan heeft dit geen gevolgen. De einddatum van je zwangerschapsverlof blijft dezelfde. Ook kom je niet in de Ziektewet.


Ontslag bij zwangerschap

Als zwangere vrouw ben je goed beschermd tegen ontslag. Zo wordt voorkomen dat een werkgever vrouwen kan ontslaan als ze zwanger zijn. De zwangerschap mag bovendien nooit een reden zijn om:

  • een sollicitant af te wijzen;
  • een werknemer te ontslaan tijdens haar proeftijd;
  • het tijdelijk contract van een werknemer niet te verlengen.

Wanneer zwangere vrouwen met bovenstaande punten te maken hebben kunnen zij contact opnemen met het College voor de Rechten van de Mens.

Wist je dat?

  • Je krijgt geen extra verlof als je zwanger bent van een tweeling of andere meerlingen.
  • Zwangerschapsverlof is niet op te delen. De 16 weken moeten aaneengesloten worden opgenomen.
  • Alle dagen die je overtijd loopt komen bovenop de 16 weken zwangerschapsverlof.
Delen