Zwangerschapstest

Ben je overtijd of denk je dat je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest. Tegenwoordig zijn deze testen meer dan 99% betrouwbaar. Als je zwanger bent, maakt het lichaam het zwangerschapshormoon hCG (human Chorionic Gonadotrophine) aan. De hoeveelheid hCG in het lichaam stijgt in het eerste stadium van de zwangerschap. Een zwangerschapstest is in staat om vanaf de eerste dag dat je menstruatie zou moet beginnen een kleine hoeveelheid van dit hormoon aan te tonen. Zo weet je dus al snel of je inderdaad zwanger bent.

zwangerschapstest

Wanneer een zwangerschapstest doen

Het kan per test verschillen of je deze op een specifiek moment van de dag moet gebruiken of dat het op elk moment van de dag kan, vanaf je verwachte menstruatie. Bij sommige testen wordt aangeraden ochtendurine te gebruiken. De ochtendurine bevat namelijk veel afvalstoffen, waardoor het resultaat beter wordt meten. Andere testen kun je op elk moment van de dag gebruiken. Om uit te rekenen wanneer je ongesteld zou moeten worden, neem je het aantal dagen van je normale cyclus (eerste dag van je menstruatie tot de dag voordat je volgende menstruatie begint). Een normale regelmatige cyclus duurt 28 dagen.

Wij raden aan om zwangerschapstesten online te kopen van Clearblue. Deze testen zijn betrouwbaar en geven snel aan of je zwanger bent of niet. Bij Bol.com kan je ze goedkoop, anoniem online kopen.

Onregelmatige cyclus

Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, ga je uit van de langste cyclus van de laatste drie of vier maanden bij het doen van de test. Als je langste cyclus bijvoorbeeld 40 dagen was, dan kun je op dag 41 een zwangerschapstest doen. Wanneer je geen idee hebt wanneer je ongesteld zou moeten worden, is aan te raden minimaal 19 dagen na de laatste keer dat je onbeschermd hebt gevreeën te testen. Als het resultaat “niet zwanger”is en je hebt nog steeds het idee dat je zwanger bent, moet je minstens 3 dagen wachten voordat je de test opnieuw uitvoert, omdat het kan zijn dat je de test te vroeg hebt gedaan. De uitkomst kan per dag verschillen omdat er nog niet genoeg hCG in de urine aanwezig is. Wanneer een test eenmaal positief is, zal dat in alle keren daarna ook zo zijn.

Resultaat zwangerschapstest

Het resultaat is af te lezen binnen 1 tot 10 minuten na het uitvoeren van de test. Je mag geen rekening houden met veranderingen na het verstrijken van 10 minuten, het resultaat is dan niet meer betrouwbaar.

Ongeldige zwangerschapstest

Er moet altijd een streepje zichtbaar zijn in het controlevenster. Als er geen enkel streepje zichtbaar is, heeft de test niet goed gewerkt en is de testuitslag ongeldig. De oorzaak van een ongeldige zwangerschapstest kan zijn het gebruik van te veel of juist te weinig urine. De test is niet opnieuw bruikbaar. Je moet de test opnieuw doen met een nieuwe test. Je kunt de urine ook opvangen in een schoon en droog potje. Het absorberende gedeelte moet dan meteen na het opvangen van de urine slechts 20 seconden in de urine geplaatst worden.

Negatieve zwangerschapstest

Als je een “niet zwanger” resultaat krijgt betekent het dat je niet zwanger bent. De zwangerschapstest is negatief. Wanneer kun je weer testen? Als je overtijd bent en de zwangerschapstest was negatief, kun je er voor kiezen om na drie dagen weer een test te doen. Is de zwangerschapstest dan weer negatief en is je menstruatie dan nog niet begonnen, neem dan contact op met de assistente van de huisarts. In overleg kun je dan beslissen wanneer je nog een zwangerschapstest kunt doen of dat je een afspraak bij de dokter maakt.


Positieve zwangerschapstest

Bij een positieve zwangerschapstest ben je zwanger. Doordat er nu voldoende hCG in de urine aanwezig is zal een extra test ook positief zijn. Zwanger is ook echt zwanger. De zwangerschapstest is positief, wat nu? Bij een positieve zwangerschapstest maakt je een afspraak bij de huisarts. Deze zal je uitleggen welke stappen je vervolgens moet nemen. In de meeste gevallen moet je een verloskundige praktijk uitkiezen waarbij je de rest van de zwangerschap op controle zult gaan.

Gebruiksaanwijzing zwangerschapstest

Zwangerschapstesten kunnen van elkaar verschillen. Wanneer je een test hebt gekocht is het belangrijk om voor gebruik eerst de bijsluiter en gebruiksaanwijzing goed door te nemen. Vaak zit bij de zwangerschapstest een goede gebruiksaanwijzing en staat extra informatie vermeld over de werking, de uitslag en gebruik van medicijnen. Wanneer je de bijsluiter en de gebruiksaanwijzing goed hebt doorgenomen kun je de test gaan gebruiken.

 

Delen