Zwangerschapscursus

De zwangerschapscursus die je samen volgt: Samen Bevallen
Ben je op zoek naar een zwangerschapscursus die het beste bij jou past ? De Cursus Samen Bevallen biedt de mogelijkheid om je samen met je partner voor te bereiden op de bevalling. Samen sta je voor een grote verandering: jullie gaan ouders worden. Je kijkt er samen naar uit, maar hebt ook onzekerheden en vragen. Binnen de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie, worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling.


De Vereniging Samen Bevallen bestaat al sinds 1983, en geeft landelijk de zwangerschapscursus Samen Bevallen aan zwangeren MET hun partner. Dit heeft veel voordelen: als zwangere kan je vertrouwen hebben in je partner dat hij of zij ook alle informatie heeft gehad om je zo goed mogelijk te ondersteunen en te stimuleren tijdens en na de bevalling. Als partner ben je betrokken bij het proces van de zwangerschap door die vaste avond je samen voor te bereiden en bewust stil te staan bij het aanstaande ouderschap. Verder krijg je praktische tips en technieken aangeleerd zodat je fases leert herkennen van de bevalling en weet wat je wel en niet kan doen voor je vrouw. Samen zullen we jullie een zo goed mogelijke start als gezin geven, daar staan we voor! SB We zijn erg blij dat veel verloskundigen onze cursus ondersteunen en kunnen merken als een stel de cursus Samen Bevallen heeft gedaan! Een verloskundige vertelt: “…Wat ik zou zeggen over de cursus: Partners hebben vaak het gevoel van onmacht tijdens de bevalling. Door je samen voor te bereiden weet je hoe je je vrouw kan ondersteunen. De cursus geeft een duidelijk beeld van wat er zich lichamelijk afspeelt en wat je kan verwachten tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed. Als vrouw is het fijn dat je partner betrokken is bij de cursus. Zo hoef je niet alles uit te leggen en groeien jullie samen naar de bevalling toe. Voor partners: wees niet bang dat je heel de avond zit te “puffen” , het is maar een klein onderdeel van de cursus. En tijdens de bevalling ben je blij dat je daarin je vrouw kan ondersteunen. Als je in verband met een medische reden onder controle van de gynaecoloog bent is het ook leuk om deze cursus te doen. Je bent dan net zoals de andere vrouwen even “gewoon zwanger”.

Inhoud van de cursus

De cursus Samen Bevallen bestaat uit negen avonden van twee uur en één terugkommiddag of -avond na de bevalling. In totaal zijn er dus tien bijeenkomsten. Alle bijeenkomsten bestaan uit een stuk theorie en een stuk praktijk. Aan de volgende onderwerpen wordt tijdens de cursus aandacht besteed:
 • Diverse ademhalingstechnieken
 • Ontspanningsoefeningen
 • Massage
 • De oefeningen worden gedaan in verschillende houdingen Anatomie
 • Wat verandert er in je lichaam als je zwanger bent
 • Pijn tijdens de bevalling.
 • Wat is pijn en hoe ga je er mee om?
 • Begin van de bevalling
 • Wat zijn weeën?
 • Ontsluitingsfase
 • Perstechniek, Persfase en de geboorte van je kindje
 • Geboorte placenta, nageboortetijdperk
 • Eerste contact met je kindje
 • Complicaties tijdens de bevalling: wat als het anders gaat Borst- en kunstvoeding Kraamtijd
Cursisten vertellen: “We zijn blij dat we de cursus Samen Bevallen hebben gevolgd. We hebben de avonden als zeer informatief en gezellig ervaren, echt een aanrader. De cursusleidster was zeer deskundig en wist alle avonden op een ontspannen manier een goede en waardevolle invulling te geven.”

Meer weten?

Voor meer ervaringen van cursisten en verloskundigen, voor bevallingsverhalen en natuurlijk voor meer informatie over de cursus Samen Bevallen: www.samenbevallen.nl

Delen