Zwanger weken 27 tot 40

Hieronder worden de zwangerschapsweken 27 tot en met 40 beschreven. Deze zwangerschapsweken zijn onderdeel van het derde trimester. In het derde trimester groeit de baby van kruin tot stuit van 23 centimeter naar 38 centimeter aan het einde van de 40e zwangerschapsweek. De totale lengte, van top tot teen, is aan het einde van dit trimester ongeveer 48 centimeter. Het gewicht van de baby is bij de 27e zwangerschapsweek ongeveer 1000 gram en is bij de 24e zwangerschapsweek toegenomen tot ongeveer 3400 gram. Aan het einde van het derde trimester ben je in totaal tussen de 12 en 17 zwangerschapskilo’s aangekomen.

zwangerschapsweken 27 tot 40

Zwangerschapsweken: De zevenentwintigste week

Je bent nu 26 weken zwanger en gaat de zevenentwintigste zwangerschapsweek in. De 27e zwangerschapsweek is het begin van het derde en laatste trimester. De baby is ongeveer 24 centimeter lang en weegt nu bijna 1 kilo (1000 gram). De totale lengte van de baby, dat is van top tot teen, is nu 34 centimeter. De baarmoederrand kun je ongeveer 7 centimeter boven de navel voelen. Vanaf je schaambeen is de totale lengte van de baarmoeder ongeveer 27 centimeter groot. De ogen van de baby hebben zich tijdens de zwangerschapsweken ontwikkeld en gaan tussen de 27e of 28e zwangerschapsweek open. Het netvlies achter in het oog is nog wel gevoelig. Verschillende lagen van het netvlies gaan nu groeien. Het zien van de baby wordt nu ontwikkeld. De bewegingen van de baby worden in het derde en laatste trimester intenser. Veel zwangere vrouwen klagen over pijn aan de ribben. Dit kan geen kwaad, maar is geen prettig gevoel. Doordat de baarmoeder steeds hoger in de buik komt te zitten kan de baby met zijn voeten tegen je ribben aan liggen. Door op je zij te gaan liggen kun je de druk verminderen. Zit de pijn aan de rechterkant, ga dan op je linkerzij liggen. Heb je links pijn, ga dan op je rechterzij liggen.


Zwangerschapsweken: De achtentwintigste week

Je bent nu 27 weken zwanger en gaat de achtentwintigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 1100 gram. De lengte van kruin tot stuit is 25 centimeter, de totale lengte is ongeveer 35 centimeter. De baarmoeder zit tussen de 6 en 9 centimeter boven de navel, dat is ongeveer 30 centimeter boven het schaambeen. In totaal ben je tussen de 8 en 11 kilo aangekomen. Aan het eind van de achtentwintigste week is de baby levensvatbaar: hij kan buiten het moederlichaam overleven. Eerder geboren baby’s kunnen tegenwoordig overleven door de hooggespecialiseerde medische zorg. Het kind is overdekt met een laag vernis, een vettige laag huidsmeer die de huid beschermt tegen het voortdurend in het water verkeren. Het lichaam is meer gegroeid dan het hoofd, zodat de verhoudingen nu wat gewoner zijn.

Zwangerschapsweken: De negenentwintigste week

Je bent nu 28 weken zwanger en gaat de negenentwintigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 1250 gram. De lengte van kruin tot stuit is 26 centimeter, de totale lengte is ongeveer 37 centimeter. De baarmoeder zit tussen de 7 en 10 centimeter boven de navel, dat is ongeveer 30 centimeter boven het schaambeen. In totaal ben je tussen de 9 en 12 kilo aangekomen. Bij alle zwangerschapsweken wordt beschreven hoe groot de baby is, wat het weegt en hoeveel je ben aangekomen. Uiteraard zijn dit allemaal gemiddelden en het is niet erg als de baby of jezelf hier van afwijkt. Wanneer je ongerust bent over iets dan kun je dat bespreken met de arts of verloskundige. Zij beschikken over genoeg kennis om te kunnen oordelen of iets niet in orde is.

Zwangerschapsweken: De dertigste week

Je bent nu 29 weken zwanger en gaat de dertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 1375 gram. De lengte van kruin tot stuit is 27 centimeter, de totale lengte is ongeveer 38 centimeter. De baarmoeder komt nu ongeveer 10 centimeter boven de navel. De gemiddelde gewichtstoename bij een normale zwangerschap is 11 tot 16 kilo. Ook al lijkt het nu dat je buik niet meer verder kan groeien, de baby, de baarmoeder, de placenta en je buik blijven de komende zwangerschapsweken groeien. Over 10 weken is de baby pas volgroeid. Het is misschien wel eens tijd om na te gaan denken over de bevalling. Je kunt in Nederland zelf bepalen waar je wilt bevallen. De meeste vrouwen bevallen tegenwoordig in het ziekenhuis (75%). Thuis bevallen is minder gebruikelijk dan vroeger, maar gebeurt nog steeds. Bij een keuze tussen thuis bevallen of ergens anders is het verstandig om na te denken wat je het veiligst vindt en waar jij jezelf het meest kunt ontspannen. Bij de bevalling is het belangrijk dat je in een omgeving bent waar jij je het prettigst bij voelt.

Zwangerschapsweken: De eenendertigste week

Je bent nu 30 weken zwanger en gaat de eenendertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 1600 gram. De lengte van kruin tot stuit is 28 centimeter, de totale lengte is ongeveer 40 centimeter. De baarmoeder komt nu ongeveer 11 centimeter boven de navel. Normaliter ben je nu in totaal tussen de 9,5 en 12 kilo aangekomen. Het kan voorkomen dat bij de geboorte de baby wat kleiner is dan een volgroeide baby. Een groeiachterstand van een baby wordt ook aangeduid als een intra-uteriene groeiachterstand (IUGR). De betekenis van IUGR is feitelijk dat 90% van de baby’s bij de geboorte zwaarder zijn dan de baby die een groeiachterstand heeft. In de meeste gevallen is het zorgwekkend wanneer het gewicht van de baby zo laag is. Er bestaat dan een kans dat de baby kan overlijden na de geboorte, ook afwijkingen komen dan meer voor. De verloskundige of arts controleert daarom ook bij alle afspraken je gewicht en voelt aan de buik of deze een normale omvang is. Wanneer er redenen zijn om te twijfelen aan de groei van de baby dan kan er een groei-echo worden gemaakt. Als blijkt dat de baby een groeiachterstand heeft is het aan te raden gezond te leven, te stoppen met roken en drinken van alcohol. Ook is rust zeer belangrijk, want door rust groeit de baby optimaal.

Zwangerschapsweken: De tweeëndertigste week

Je bent nu 31 weken zwanger en gaat de tweeëndertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 1800 gram. De lengte van kruin tot stuit is 29 centimeter, de totale lengte is ongeveer 42 centimeter. De baarmoeder komt nu ongeveer 12 centimeter boven de navel. Tussen de achtentwintigste en tweeëndertigste week groeit de baby snel. De baby is helemaal klaar en het formaat van het hoofd is nu ook normaal in verhouding met zijn lijfje. Over zijn hele lijfje zit een dikke laag huidsmeer. Als de baby nu geboren zou worden, zou hij spontaan zijn ogen opendoen. Er komt nu wat onderhuids vet, maar de baby is nog steeds mager. Hij ligt nu in de meeste gevallen al met zijn hoofd naar beneden. Dit noemen we ingedaald

Zwangerschapsweken: De drieëndertigste week

Je bent nu 32 weken zwanger en gaat de drieëndertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 2000 gram. De lengte van kruin tot stuit is 30 centimeter, de totale lengte is ongeveer 43 centimeter. De baarmoeder komt nu ongeveer 13 centimeter boven de navel. Je bent nu gemiddeld tussen de 10 en 12,5 kilo aangekomen. Het gewicht neemt nog toe en misschien wel meer dan voorheen. De reden daarvoor is dat de baby nu heel hard groeit. Per week kan de baby met wel 250 gram of meer groeien. Het is altijd belangrijk om gezond te blijven eten. Je zult in de komende zwangerschapsweken vaker last krijgen van brandend maagzuur, doordat de baarmoeder tegen de maag aan drukt. Er is weinig ruimte voor de maag, het is daarom verstandig om kleine maaltijden te eten en vaker per dag te eten.

Zwangerschapsweken: De vierendertigste week

Je bent nu 33 weken zwanger en gaat de vierendertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 2275 gram. De lengte van kruin tot stuit is 32 centimeter, de totale lengte is ongeveer 44 centimeter. De baarmoeder komt nu ongeveer 14 centimeter boven de navel. Je bent nu gemiddeld tussen de 10,5 en 13 kilo aangekomen.
Je bent nu bijna 34 weken zwanger. De baby kan vanaf nu gaan indalen. Dit betekent dat de baby met het hoofd richting het geboortekanaal gaat. Je kunt het indalen vaak weten of merken aan de ruimte boven aan je buik. Doordat de baby meer naar beneden zakt komt er ruimte vrij. Het ademen wordt hiermee makkelijker en ook voel je minder druk bij je ribben. Je kunt ook het gevoel krijgen dat je baby eruit valt. Dit komt doordat de baby meer druk gaat zetten op het geboortekanaal. Wanneer je hierover zorgen hebt, bespreek dit dan met de verloskundige of arts.


Zwangerschapsweken: De vijfendertigste week

Je bent nu 34 weken zwanger en gaat de vijfendertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 2550 gram. De lengte van kruin tot stuit is 33 centimeter, de totale lengte is ongeveer 45 centimeter. De baarmoeder komt nu ongeveer 14 centimeter boven de navel. Je bent nu gemiddeld tussen de 11 en 13 kilo aangekomen.
In dit stadium kun je meer te maken krijgen met emotionele veranderingen. De bevalling komt steeds dichterbij en je vraagt je af of alles al klaar is om de baby te ontvangen. Het is belangrijk om toenemende spanning of emoties te uiten. Dit voorkomt onnodige stress waar ook de baby gevoelig voor is. Het is helemaal niet erg dat er spanning of emotie is. Alle zwangere vrouwen maken wel een periode van spanning en emotie mee. Bespreek dit gewoon.
Het wordt ook tijd om te gaan beslissen waar de bevalling plaatsvindt. Misschien heb je de keuze al gemaakt. Zodra je hebt gekozen voor een thuisbevalling of bevallen in het ziekenhuis, kun je je hierop voorbereiden.

Zwangerschapsweken: De zesendertigste week

Je bent nu 35 weken zwanger en gaat de zesendertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 2750 gram. De lengte van kruin tot stuit is 34 centimeter, de totale lengte van hoofd tot aan de teentjes is ongeveer 46 centimeter. De baarmoeder komt nu ongeveer 14 centimeter boven de navel. De baby zit nu bijna onder de ribben. In de zesendertigste week is de baby bijna volgroeid en als hij nu geboren zou worden heeft hij bijna evenveel kans te overleven als een voldragen baby. De baby heeft nu een vaste plaats ingenomen.

Zwangerschapsweken: De zevenendertigste week

Je bent nu 36 weken zwanger en gaat de zevenendertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 2950 gram. De lengte van kruin tot stuit is 35 centimeter, de totale lengte van hoofd tot aan de teentjes is ongeveer 47 centimeter. De baarmoeder komt nu ongeveer 16 centimeter boven de navel. Je bent nu gemiddeld tussen de 11 en 13,5 kilo aangekomen.
Als je bijna 37 weken zwanger bent dan is de kans groot dat de baby is ingedaald. Bij 3% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt de baby in een stuitligging. Als de baby in een stuit ligt wordt geprobeerd de baby te draaien. Dit kan de verloskundige proberen of een arts.

Zwangerschapsweken: De achtendertigste week

Je bent nu 37 weken zwanger en gaat de achtendertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 3100 gram. De lengte van kruin tot stuit blijft nu ongeveer 35 centimeter, de totale lengte van hoofd tot aan de teentjes is ongeveer 47 centimeter. De baarmoeder komt nu tussen de 16 en 18 centimeter boven de navel. Je bent nu gemiddeld tussen de 11 en 14 kilo aangekomen.
Als je 38 weken zwanger bent weet je vrijwel zeker of de baby via het geboortekanaal ter wereld kan komen of dat besloten wordt een keizersnee te doen. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnee. Zo kan de baby te groot zijn voor het geboortekanaal, waardoor een keizersnee beter is. Als je baby is een stuit ligt en niet gedraaid kan worden, dan wordt vaak overgegaan tot een keizersnee.

Zwangerschapsweken: De negenendertigste week

Je bent nu 38 weken zwanger en gaat de negenendertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 3300 gram. De lengte van kruin tot stuit blijft nu ongeveer 36 centimeter, de totale lengte van hoofd tot aan de teentjes is ongeveer 48 centimeter. De baarmoeder komt nu tussen de 16 en 20 centimeter boven de navel. Je bent nu gemiddeld tussen de 11,5 en 16 kilo aangekomen.
Wellicht heb je al nagedacht over het geven van borstvoeding. Vraag de verloskundige om hulp of advies over borstvoeding. Borstvoeding moet je leren en is in de eerste weken na de geboorte vrij intensief. De kans van slagen bij borstvoeding is aanzienlijk groter wanneer je er op voorbereid bent.

Zwangerschapsweken: De veertigste week

Je bent nu 39 weken zwanger en gaat de veertigste zwangerschapsweek in. De baby weegt nu ongeveer 3400 gram. De lengte van kruin tot stuit blijft nu ongeveer 37 tot 38 centimeter, de totale lengte van hoofd tot aan de teentjes is ongeveer 48 centimeter. De baarmoeder is nu op zijn grootst. De baby vult bijna de hele baarmoeder en heeft nog maar beperkt de ruimte. Je bent nu gemiddeld tussen de 12 en 16 kilo aangekomen. De zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen of veertig weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Gemiddeld, dat wil zeggen dat je kind op dit moment al geboren kan zijn of dat deze week passeert zonder dat er iets gebeurt dat lijkt op het begin van de bevalling. Sommige vrouwen hebben een normale zwangerschap die korter duurt en sommige vrouwen hebben een normale zwangerschap die langer duurt. Anders gezegd: sommige baby’s hebben wat meer tijd nodig om volgroeid en rijp voor de wereld te worden dan andere. Het hoofdhaar is twee tot vier centimeter lang. Het huidsmeer zit overal en vooral in de huidplooien, behalve op de ogen en mond.


Bevalling

Je bent nu 40 weken zwanger en werkt toe naar de bevalling. Het kan zijn dat je overtijd raakt. Dit is niet erg. De verloskundige houdt alles goed bij en merkt snel of een bevalling al nodig is. Mocht dit gebeuren dan wordt de bevalling opgewekt, ook wel inleiden genoemd. Als het niet nodig is dan wordt gewacht totdat de bevalling op een natuurlijke manier gaat beginnen.
De grens van overtijd lopen is vaak twee weken. Als je dan nog niet bent bevallen dan kun je er op rekenen dat de bevalling wordt opgewekt.

Delen