Zwanger weken 14 tot 26

Hieronder worden de zwangerschapsweken 14 tot en met 26 beschreven. Deze zwangerschapsweken zijn onderdeel van het tweede trimester. In het tweede trimester groeit de baby van kruin tot stuit van 80 millimeter naar 23 centimeter aan het einde van de 26e zwangerschapsweek. Het gewicht van de baby is bij de 14e zwangerschapsweek nog ongeveer 25 gram en is bij de 26e zwangerschapsweek toegenomen tot ongeveer 900 gram. Aan het einde van het twee trimester ben je samen met trimester één tussen de 7 en 10 zwangerschapskilo’s aangekomen.

zwangerschapsweken 14 tot 26

Zwangerschapsweken: De veertiende week

Je bent nu 13 weken zwanger en gaat de veertiende zwangerschapsweek in. In zwangerschapsweek 14 is de baby 80 tot 93 millimeter groot en weegt ongeveer 25 gram. Je zult merken dat je lichaam verandert en het kan zijn dat je al zwangerschapskleding nodig hebt. In de komende weken zul je merken dat zwangerschapskleding – ook positiekleding genoemd – comfortabeler is. Je kunt op dit moment nog proberen je broeken te dragen door de knoop of rits niet helemaal te sluiten. Een andere methode is het gebruik van elastiek. De groei en ontwikkeling van de baby gaat in het tweede trimester snel en je zult zien dat aan het einde van de 27e zwangerschapsweek je een mooie zwangerschapsbuik hebt ontwikkeld. In de 14e zwangerschapsweek zijn de oren van de baby meer vanuit de nek naar de zijkant van het hoofd gegroeid. De ogen groeien meer richting het midden van het gezicht. Het gezicht van de baby is zo goed als af. De nek van de baby wordt steeds langer en de kin rust niet meer op de borst. De uitwendige geslachtsorganen zijn verder ontwikkeld en het wordt duidelijk of je een jongetje of een meisje in je buik hebt. De zwemvliesjes zijn tussen de vingers verdwenen. Doordat de mond ook al open en dicht gaat kan de baby al op zijn vingers zuigen.


Zwangerschapsweken: De vijftiende zwangerschapsweek

Je bent nu 14 weken zwanger en gaat de vijftiende zwangerschapsweek in. In de 15e zwangerschapsweek is de baby tussen de 94 en 102 millimeter lang en zijn gewicht is ongeveer 50 gram. Tussen zwangerschapsweek 14 en zwangerschapsweek 15 is de baby bijna twee keer zo zwaar geworden. Je zult steeds meer gaan merken dat je onderbuik meer gaat veranderen. De baarmoeder zit tussen de 7 en 10 centimeter onder de navel. In de komende zwangerschapsweken gaat de baarmoeder steeds verder naar boven groeien. Hierdoor verandert je onderbuik als eerste en wordt je hele buik steeds groter. Je zult de baby nog niet voelen, maar dat gaat snel gebeuren! De huid van de baby is heel dun waardoor je goed de bloedvaten kunt zien zitten. Het lichaam van de baby is bedekt met donshaar, dit wordt ook wel lanugohaar genoemd. Het vormen van het gezicht gaat nog verder, de ogen en de oren groeien steeds verder naar de juiste plaats. De rest van het lichaam groeit verder en krijgt meer kracht.

Zwangerschapsweken: De zestiende week

Je bent nu 15 weken zwanger en gaat de zestiende zwangerschapsweek in. De lengte van de baby is tussen de 107 en 115 millimeter en weegt ongeveer 80 gram. Nu de baby harder is gaan groeien en zwaarder wordt, groeien de baarmoeder en de placenta mee. De baarmoeder weegt nu zo’n 150 gram en in de baarmoeder zit tussen de 200 en 250 milliliter vruchtwater. De rand van de baarmoeder kun je voelen ongeveer 7 of 8 centimeter onder je navel. Aan het eind van de zestiende week zijn de ledematen helemaal gevormd en kunnen de gewrichten bewegen. De vingertjes en teentjes zijn klaar met nagels en al. Het hoofd is nog wat groot, maar het lichaam begint nu ook te groeien. Je zou nu heel goed kunnen zien of het een jongen of een meisje is. De wenkbrauwen en oogharen beginnen te groeien. Vanaf de 16e zwangerschapsweek is het aan te raden niet meer op je rug te slapen. Door het liggen om de rug wordt de bloedtoevoer naar de baby bemoeilijkt. Daardoor bereiken ook de voedingsstoffen lastiger de baby. Vanaf de 16e zwangerschapsweek is het rusten of slapen op je linkerzij het beste.

Zwangerschapsweken: De zeventiende week

Je bent nu 16 weken zwanger en gaat de zeventiende zwangerschapsweek in. De lengte van de baby is tussen de 11 en 12 centimeter en weegt ongeveer 100 gram. Nu het vormgeven va de baby in een vergevorderd stadium is, wordt er ook lichaamsvet aangemaakt om zo de productie van lichaamswarmte en stofwisseling op gang te brengen. Ook gaat de baby steeds meer bewegen. Het kan zijn dat je de baby nu soms al voelt bewegen. in de komende zwangerschapsweken worden de bewegingen alleen maar intenser.

Zwangerschapsweken: De achttiende week

Je bent nu 17 weken zwanger en gaat de achttiende zwangerschapsweek in. De lengte van de baby is tussen de 12 en 15 centimeter en weegt ongeveer 150 gram. Wanneer je twee vingers onder je navel legt kun je de rand van de baarmoeder voelen. Inmiddels ben je sinds je zwanger bent gemiddeld tussen de 4 en 6 kilo aangekomen. Wanneer je veel meer dan 6 kilo bent aangekomen is het verstandig dit met de verloskundige of arts te bespreken. Het is onverstandig om te diëten wanneer je zwanger bent, dus bespreek met de verloskundige wat verstandig is. De baby is inmiddels een echt mens geworden. Het lichaam van de baby bevat alle elementen en vanaf nu kan de baby lekker gaan groeien.

Zwangerschapsweken: De negentiende week

Je bent nu 18 weken zwanger en gaat de negentiende zwangerschapsweek in. De baby meet van kruin tot stuit tussen de 14 en 16 centimeter en weegt ongeveer 200 gram. Je kunt nu steeds beter zien dat je zwanger bent. De onderbuik groeit eerst naar voren en de baarmoeder komt steeds dichter bij de navel. dit betekent dat de omvang van de baarmoeder toeneemt, zodat de baby kan groeien. Het kan zijn dat je last begint te krijgen van duizeligheid nu je langer zwanger bent. Dit kan komen doordat de bloeddruk in het tweede trimester daalt ten opzicht van het eerste trimester. Toch kan het zijn dat je al eerder last hebt gehad van duizeligheid. De arts of verloskundige meet je bloeddruk regelmatig om te controleren of het in orde is.

Zwangerschapsweken: De twintigste week

Je bent nu 19 weken zwanger en gaat de twintigste zwangerschapsweek in. De baby is tussen de 14 en 16 centimeter lang en weegt ongeveer 270 gram. Je bent nu halverwege de zwangerschap. In de tweede helft van de zwangerschap groeit de baby nog tot ongeveer 38 centimeter van kruin tot stuit, de totale lengte is ongeveer 48 centimeter. Ook neemt het gewicht nog toe tot ongeveer 3400 gram. Rond de 20e zwangerschapsweek heb je vaak de 20-weken echo. Bij de 20-weken echo zul je zien dat de baby al echt een klein mensje is en dat alles erop en eraan zit. Bij de 20-weken echo controleert de echoscopist het hele lichaam van de baby en kun je eindelijk te weten komen of het een jongen of een meisje wordt.


Zwangerschapsweken: De eenentwintigste week

Je bent nu 20 weken zwanger en gaat de eenentwintigste zwangerschapsweek in. De baby is ongeveer 18 centimeter lang en weegt ongeveer 300 gram. Vanaf deze zwangerschapsweken gaat je buik dikker worden. De meeste zwangere vrouwen komen in deze periode gemiddeld een halve kilo per week aan. In totaal ligt het aantal aangekomen kilo’s tussen de 4,5 en 6,5 kilo. Ook heb je de komende zwangerschapsweken de meeste energie. Het is een fijne periode om leuke dingen te ondernemen. De baby groeit nu wel minder snel dan eerst. Rond de 21e zwangerschapsweek is de spijsvertering van de baby dusdanig ontwikkeld dat de baby het vruchtwater kan inslikken. In het vruchtwater zitten calorieën en voedingsstoffen die goed zijn voor de baby en voor de verdere ontwikkeling van de spijsvertering. Aan het einde van de zwangerschap kunnen baby’s wel een halve liter vruchtwater drinken op één dag. Je zult gaan merken dat de baby door het drinken van vruchtwater de hik krijgt.

Zwangerschapsweken: De tweeëntwintigste week

Je bent nu 21 weken zwanger en gaat de tweeëntwintigste zwangerschapsweek in. De baby is tussen de 19 en 20 centimeter lang en weegt nu 350 gram. De baarmoeder zit ongeveer 2 centimeter boven de navel en is vanaf het schaambeen gemeten 22 centimeter groot. De hoeveelheid water in je bloedvaten is veranderd, waardoor het bloed dunner is geworden. Hierdoor stroomt het bloed sneller. Ook heb je meer bloed in je lichaam. In plaats van 5 liter heb je nu 7 liter bloed in je lichaam. Het lichaam van de baby wordt met de dag groter. De oogleden en wenkbrauwen van de baby zijn ontwikkeld. Ook hebben de vingers van de baby al nagels. De organen in het lichaam beginnen steeds meer hun functie uit te oefenen.

Zwangerschapsweken: De drieëntwintigste week

Je bent nu 22 weken zwanger en gaat de drieëntwintigste zwangerschapsweek in. De baby is tussen de 20 en 21 centimeter lang en weegt nu zo’n 450 gram. De baarmoeder zit ongeveer 4 centimeter boven de navel en is zo’n 23 centimeter groot. Meestal heb je nu al een mooie ronde buik en ben je tussen de 6 en 7,5 kilo aangekomen. De baby gaat vanaf de 23e zwangerschapsweek onderhuids vet aanmaken. Hierdoor wordt de baby wat zwaarder en molliger. De huid van de baby is nog wat gerimpeld. Dit komt omdat er de komende zwangerschapsweken nog meer gewicht bij komt. De kleur van het haar kan gaan veranderen en het lichaam van de baby en zijn gezicht gaan steeds meer lijken op een pasgeboren baby.

Zwangerschapsweken: De vierentwintigste week

Je bent nu 23 weken zwanger en gaat de vierentwintigste zwangerschapsweek in. De baby is tussen de 21 en 22 centimeter lang en weegt 550 gram. De baarmoeder komt nu ongeveer 5 centimeter boven de navel. De baby wordt beetje bij beetje molliger en begint steeds meer op een pasgeboren baby te lijken. Doordat de baarmoeder steeds verder omhoog groeit en de baby groter wordt, zul je last krijgen maagzuur. Maagzuur wordt vaak veroorzaakt door te veel eten of eten voordat je naar bed gaat. Het is aan te raden om kleinere porties te eten en in de avond niet meer te eten. Wanneer je de komende zwangerschapsweken veel last krijgt van maagzuur dan kun je Rennie’s gebruiken. De normale maagzuurremmers mag je niet innemen als je zwanger bent. Het kan ook helpen om zuivel te nuttigen wanneer je maagzuur krijgt. De kalk in zuivel neutraliseert het brandende gevoel.

Zwangerschapsweken: De vijfentwintigste week

Je bent nu 24 weken zwanger en gaat de vijfentwintigste zwangerschapsweek in. De baby is nu rond de 22 centimeter lang en weegt ongeveer 700 gram. Zoals je hebt kunnen lezen neemt het gewicht van de baby per week snel toe. De baarmoeder groeit tussen de 24e en 25e week van de zwangerschap heel erg snel. Wanneer je met de zijkant van je buik naar een spiegel staat kun je duidelijk zien dat je bent gegroeid. De baby heeft vanaf de 25e zwangerschapsweek overlevingskansen. Wanneer de baby te vroeg wordt geboren zal het lang in het ziekenhuis moeten verblijven en blijft het heel spannend of de baby het overleefd.

Zwangerschapsweken: De zesentwintigste week

Je bent nu 25 weken zwanger en gaat de zesentwintigste zwangerschapsweek in. De baby is ongeveer 23 centimeter lang en weegt ongeveer 900 gram. De baarmoeder is gemeten vanaf het schaambeen ongeveer 25 centimeter groot en zit rond de 6 centimeter beven de navel. Gemiddeld ben je tussen de 7 en 10 kilo aangekomen. De baby heeft rond de 26e zwangerschapsweek een ritme met slapen en waken. Wanneer je hier alert op bent kun je het ritme van jouw baby misschien ontdekken. Op bepaalde momenten van de dag kan de baby heel erg druk zijn en op andere momenten rustig. De bewegingen in je buik ga je ook steeds beter zien. Nu zullen het het vooral kleine schokjes zijn die je kunt zien. De vijf zintuigen van de baby zijn nu volledig ontwikkeld. Het hartje van de baby heb je vaak gehoord bij de verloskundige of arts. Dit geeft altijd weer een geruststellend gevoel. Het kan bij baby’s voorkomen dat het hartje soms onregelmatig klopt. Dit wordt ook wel aritmie genoemd. De hartritmestoornis komen wel vaker voor en verdwijnen meestal in de komende zwangerschapsweken doordat het hart zich verder ontwikkelt. Ondertussen is het einde van het tweede trimester in zich. Je kunt tijdens deze zwangerschapsweken last krijgen van druk in je bekken, rugpijn, beenkrampen en hoofdpijn.Je bent na de zesentwintigste zwangerschapsweek in totaal 26 weken zwanger. Daarmee kom je aan het einde van het tweede trimester. Nu ga je aan het derde en laatste trimester beginnen. Het derde trimester bestaat uit zwangerschapsweek 27 tot en met 40. Lees hier meer over de zwangerschapsweken 27 tot 40.

Delen