Zwanger weken 1 tot 13

Hieronder worden de zwangerschapsweken uit het 1e trimester beschreven. Het eerste trimester bestaat uit zwangerschapsweken 1 t/m 13.

zwangerschapsweken 1 tot 13

Zwangerschapsweken: De eerste en tweede week

Aan het eind van de tweede week na de menstruatie wordt (bij een gewone cyclus van 28 dagen) de eicel bevrucht door de zaadcel. De bevruchte eicel is met het blote oog niet te zien. Het begin van de zwangerschap is de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit betekent dus dat je al twee weken vóór de bevruchting van de eicel zwanger was. Dit lijkt raar, maar het heeft te maken met de berekening van de vermoedelijke bevallingsdatum. Dit noemen we ook vaak de dag dat je bent uitgerekend.

Uitgerekende datum berekenen

Vaak weten vrouwen niet wanneer de eicel is bevrucht. Wat vrouwen wel (bijna) altijd weten is de dag waarop de laatste menstruatie begon. De eerste dag van de laatste menstruatie wordt als de eerste dag van de zwangerschap beschouwd. Een zwangerschap duurt ongeveer 280 dagen. De uitgerekende datum kun je berekenen door de eerste dag van de laatste menstruatie te nemen en er 280 dagen bij op te tellen.

Ben je op zoek naar een goedkope online babyzaak?

Je kunt ook op een andere manier de uitgerekende datum berekenen. Trek van de laatste dag van je menstruatie 3 maanden af. Tel daarna 7 dagen hierbij op.


Zwangerschapsweken: De derde week

In de derde week reist de bevruchte eicel door de eileider naar de baarmoeder. Daar nestelt hij zich in de baarmoederwand. De bevruchte eicel is met het blote oog zichtbaar. Het embryo is zo groot als een speldenknop en is ongeveer 0,15 millimeter groot. Weinig vrouwen beseffen zich nu al dat ze zwanger zijn. Dit komt omdat er nog geen menstruatie is overgeslagen.

Zwangerschapsweken: De vierde week

De bevruchte eicel heeft zich nu ingenesteld en groeit snel. Aan je uiterlijk is nog niet zichtbaar dat je zwanger bent. De ontwikkeling van de foetus zit nog in een vroeg stadium, maar er gebeuren al wel belangrijke dingen. Zo begint de placenta zich te vormen, deze speelt een belangrijke rol in de hormoonproductie en bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar de foetus.

Zwangerschapsweken: De vijfde week

Aan het einde van de vijfde week is de baby ongeveer 1,5 millimeter groot. Aan je uiterlijk is nog steeds geen verandering te zien. Het duurt nog een aantal zwangerschapsweken dat anderen zullen opmerken dat je figuur verandert. De ontwikkeling van de baby gaat ondertussen gewoon verder, zo vormt zich een schijf die later zal uitgroeien tot het hartje van de baby. Het centrale zenuwstelsel, zoals de hersenen en ruggenmerg, de spieren en de beenderen beginnen vorm te krijgen. Verder begint het skelet zich te ontwikkelen.

Zwangerschapsweken: De zesde week

Je bent nu 5 weken zwanger en gaat de zesde zwangerschapsweek in. De baby wordt gemeten vanaf de stuit tot aan de kruin en is nu tussen de 2 en 4 millimeter groot. De baby wordt op deze manier gemeten, omdat de beentjes van de baby meestal gebogen zijn. Heel af en toe kan met goede apparatuur tijdens een echo een hartslag waargenomen worden. Het kan zijn dat je inmiddels bent aangekomen. Door zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid en overgeven is het mogelijk dat je juist bent afgevallen. Veranderingen aan je lichaam kunnen zich voordoen aan de taille, dit kun je merken aan je kleding. Ook bij je benen en borsten kun je verschillen opmerken. In week 6 van de zwangerschap begint de embryonale fase. Deze fase duurt tot de 10e week en is een uiterst belangrijke fase in de ontwikkeling van de baby. Het embryo is nu het gevoeligst voor factoren die zijn ontwikkeling kunnen verstoren.

Zwangerschapsweken: De zevende week

Je bent nu 6 weken zwanger en gaat de zevende zwangerschapsweek in. In de zevende week groeit de baby enorm. Nu is de baby nog tussen de 4 en 5 millimeter groot, aan het einde van de zevende week is de baby tussen de 11 en 13 millimeter groot. In de zevende week groeien de ledemaatstompjes snel uit en aan het eind van deze week zijn armpjes en beentjes duidelijk te onderscheiden. Aan de uiteinden verschijnen inkepingen waar de later vingers en tenen zullen zijn. Het hart is nog heel simpel van structuur, maar is begonnen met kloppen en heeft voldoende kracht om de bloedcellen door de bloedvaten te laten circuleren. De hersenen en ruggenmerg groeien snel en zijn bijna af. Het hoofd ontwikkelt zich ook snel en krijgt langzaamaan zijn blijvende vorm. Het is nog wel voorovergebogen op de borst en er zitten vreemde uitsteeksels aan. Het binnenoor wordt gevormd. De ogen ontwikkelen zich ook. Van een neus is geen spoor, maar de opening voor de neusgaten verschijnen. De vorming van de mond en kaken gaat door.

Zwangerschapsweken: De achtste week

Je bent nu 7 weken zwanger en gaat de achtste zwangerschapsweek in. De baby meet nu van kruin tot stuit tussen de 14 en 20 millimeter, ongeveer de grote van een hazelnoot. In de achtste week zijn alle inwendige organen af, zij het dat ze nog onvolkomen zijn. Ze groeien en krijgen steeds meer definitieve vorm en plaats. De longen zijn flink gegroeid, maar nog steeds massief. Dit is de tijd waarin de ogen groeien en het binnenoor, ook het middenoor groeit waar het evenwichtsorgaan zetelt. Aan de buitenkant is nog geen oor te zien. Het hoofd is nog heel groot in verhouding met het lijf. Het gezicht krijgt herkenbare trekken. De ledematen ontwikkelen zich verder en de schouders, ellebogen, heupen en knieën worden zichtbaar. De eerste kleine bewegingen van de ruggengraat beginnen. Vaak komt de eerste echo tussen week 8 en week 10. Met de eerste echo wordt gekeken naar de levensvatbaarheid van de baby.


Zwangerschapsweken: De negende week

Je bent nu 8 weken zwanger en gaat de negende zwangerschapsweek in. Van kruin tot stuit is de baby ongeveer 22 tot 30 millimeter groot, zo groot als een walnoot. Rond de negende week, nu de baarmoeder zich begint uit te zetten, kun je wat aangekomen zijn rondom de taille. De armen en benen van de baby zijn langer geworden. De handen zijn aan de pols gebogen en bevinden zich ter hoogte van het hart. De voeten reiken tot aan de middellijn van het lichaam en zijn lang genoeg om elkaar voor de romp te raken. Het hoofd is meer opgericht en de nek is beter ontwikkeld. De oogleden bedekken de ogen bijna helemaal, tot nu toe waren de ogen onbedekt. De oren zijn uitwendig goed te onderscheiden en goedgevormd. De baby kan zijn lichaam en ledematen bewegen. 9 weken zwanger

Zwangerschapsweken: De tiende week

Je bent nu 9 weken zwanger en gaat de tiende zwangerschapsweek in. De baby die in je buik zit is intussen ongeveer 31 tot 42 millimeter groot. Tot nu toe woog de baby nog te weinig om wekelijks een precies gewicht te kunnen opgeven. De baby weegt nu ongeveer 5 gram. Het einde van de 10e week is meteen ook het einde van het embryostadium en het begin van de foetusfase. Typerend voor deze fase is een snelle groei van de foetus. Het kan je nu ook geruststellen dat de meest kritieke fase in de ontwikkeling van de baby nu achter de rug is. Het is wel belangrijk om gedurende de zwangerschap voorzichtig te blijven. Schadelijke stoffen, roken of drugsgebruik blijven altijd schadelijk tijdens de zwangerschap. Aan het eind van de tiende week zijn de ogen flink gegroeid. Het binnenoor is klaar en de buitenkant van het oor begint te groeien. Er verschijnen steeds duidelijker gelaatstrekken. Het hoofd is nog steeds vrij groot, maar de vreemde uitsteeksels zijn verdwenen. De interne organen ontwikkelen zich verder. Enkels en polsen zijn gevormd en de vingers en tenen zijn zichtbaar, hoewel ze nog aan elkaar zitten. De navelstreng is er en het bloed stroomt er doorheen.

Zwangerschapsweken: De elfde week

Je bent nu 10 weken zwanger en gaat de elfde zwangerschapsweek in. De baby is nu tussen de 44 en 60 millimeter groot en weegt ongeveer 8 gram. Terwijl je baby enorm snel verandert, gaat het bij jou een stuk langzamer. Inmiddels is het einde van het eerste trimester in beeld. De baarmoeder groeit samen met de foetus in je buik en vult bij je bekken. De baarmoeder is ook voelbaar in de onderbuik, in het midden boven uw schaambeen. De baby kun je nog niet voelen bewegen. De foetus groeit nu heel snel en in de volgende drie zwangerschapsweken wordt de baby van kruin tot stuit gemeten twee keer zo groot. Het hoofdje beslaat ongeveer de helft van de hele lengte van de baby. Wanneer het hoofdje zich opricht komt de kin omhoog van de borst. De nek, die zich begint de ontwikkelen, wordt dan ook langer. De vingernagels beginnen te groeien. De uitwendige geslachtsorganen beginnen typische kenmerken te vertonen. Binnen drie zwangerschapsweken is de foetus duidelijk herkenbaar als een jongen of een meisje. Uitwendig zie alle embryo’s er in het beginstadium bijna hetzelfde uit, maar binnenin zit genetische informatie die bepaalt of het embryo mannelijk of vrouwelijk is.

Zwangerschapsweken: De twaalfde week

Je bent nu 11 weken zwanger en gaat de twaalfde zwangerschapsweek in. De baby weegt tussen de 8 en 14 gram en is ongeveer 61 millimeter groot. In de afgelopen drie weken is de lengte bijna verdubbeld. Op dit ogenblik is de lengte een waardevoller gegeven dan het gewicht. Na deze week treden bijna geen structurele veranderingen meer op. Maar de structuren die al gevormd zijn, blijven groeien vanaf nu en gaan zichzelf verder ontwikkelen. Wanneer je op controle gaat bij je arts of verloskundige dan kunnen ze het hartje al horen kloppen. De vingers en tenen zijn apart te onderscheiden en de nagels beginnen te groeien. Op het lichaam verschijnen hier en daar plukjes haar. Het spijsverteringsstelsel, de dunne darm, vertoont al zichtbare samentrekkingen die voedsel door de darmen stuwen. De hoeveelheid vruchtwater neemt toe en bedraagt nu zo’n 50 milliliter.

Zwangerschapsweken: De dertiende week

Je bent nu 12 weken zwanger en gaat de dertiende zwangerschapsweek in. De baby groeit nu heel snel en is tussen de 65 en 78 millimeter groot en weegt 13 tot 20 gram. Aan het eind van de dertiende week zijn de eerste kalendermaanden van de zwangerschap voorbij. Aan de buitenkant is de vergrote baarmoeder te voelen, iets boven het schaambeen. Vanaf nu tot ongeveer de 24e week groeit de foetus opvallend hard. De baby is twee keer zo groot als in de 7e week. Ook zijn gewicht is enorm toegenomen tijdens de laatste 8 tot 10 zwangerschapsweken. Een interessante verandering is de relatieve groeivertraging van het hoofdje in vergelijking met de rest van de baby’s lichaam. In week 13 beslaat het hoofd ongeveer de helft van de totale kruin-tot-stuit lengte. Bij de geboorte is dat nog maar een vierde. Zodra het hoofd langzamer groeit, begint het lichaam van de foetus sneller in omvang toe te nemen. Het gezicht van de baby ziet er steeds menselijker uit. De ogen, die eerste aan de zijkant van het hoofd verschenen, komen nu dichter naar elkaar toe. De oren nemen hun normale positie aan de zijkant van het hoofd in. De uitwendige geslachtsorganen zijn voldoende ontwikkeld om te zien of de foetus mannelijk of vrouwelijk is.Je bent aan het einde van de dertiende zwangerschapsweek in totaal 13 weken zwanger. Hiermee is het eerste trimester voorbij. Nu ga je het tweede trimester in. Dit zijn de weken 14 tot en met 26. Lees hier meer over de zwangerschapsweken 14 tot 26.

Delen