Voeding baby

Vanaf zes maanden hebben baby meer voeding nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. Het voedingsschema gaat er vanaf deze tijd anders uitzien. Zo krijgen baby’s fruithapjes, tussendoortjes en groentehapjes. In het begin moet al het eten gepureerd worden. Naar mate kinderen ouder worden kunnen ze beter kleine stukjes voedsel eten.

voeding baby

Met welke voeding begin?

In het begin is al het eten wat je geeft om te oefenen. Vanaf zes maanden kun je beginnen met groente- en fruithapjes. Je kunt ook pap met een lepel geven, kleine stukjes brood (zonder korst), aardappel, rijst een vlees of vis.

Zoals gezegd zijn het nog oefenhapjes. Kinderen moeten nog leren om met een lepel te eten en de mondspieren zijn nog aan het ontwikkelen. Ook moeten kinderen wennen aan alle nieuwe smaken. De melk of flesvoeding blijft tot ongeveer acht maanden het belangrijkste.

Hieronder staat per categorie weergeven waar je mee kunt beginnen.

Groenten
Fruit
Vlees & Vis
Wortel
Banaan
Filet (vis)
Bloemkool
Peer
Vlees (goed doorbakken)
Broccoli
Appel (zoet)
Sperziebonen
Meloen
Courgette
Perzik


 
Graanproducten
Overig
Drinken
Licht bruinbrood
Margarine (op brood)
Water
Witte rijst
Lauwe vruchtenthee
Pap van rijstebloem
Groentesap
Dixsap

Welke voeding of ingrediënten mogen baby’s niet?

  • Extra zout: te veel zout is niet goed. Het eten bevat al voldoende zout.
  • Honing: In honing kan een bacterie zitten waartegen kinderen nog niet immuun zijn. Pas als kinderen één jaar zijn mogen ze honing eten.
  • Melk: In melk zitten onvoldoende ijzer en gezonde vetten. Borstvoeding of flesvoeding blijft de belangrijkste voeding totdat kinderen ouder zijn dan één jaar.

BELANGRIJK over voeding!

  • Jij bent het voorbeeld! Wil je dat jouw kind gezond eet? Ga dan tegelijk eten, ook al is hij of zij nog klein. Je zult zien dat jouw voorbeeld wordt gevolgd.
  • Jij bepaalt wat je kind eet en wanneer.
  • Eet op tijd. Kinderen die moe zijn eten vaak niet goed.
  • Zorg voor rust tijdens het eten. Zet de TV bijvoorbeeld uit.
  • Eten is geen troostmiddel. Geef liever aandacht.

Delen