Tepelkloven en pijnlijke tepels bij borstvoeding

tepelkloven

Geef je borstvoeding, maar je tepels doen pijn en je hebt tepelkloven? Dit komt omdat je tepels niet gewend zijn om te voeden. Daardoor reageren je tepels eerst geïrriteerd op het zuigen van je baby. Als dit lange tijd aanhoudt, dan zijn kleine scheurtjes (tepelkloven) en een geïrriteerde huid bijna niet te vermijden. Het wordt pas echt pijnlijk als je baby je tepel pakt of voor maar een klein gedeelte in zijn/haar mond heeft. Kapotte tepels kunnen het geven van borstvoeding snel minder prettig maken.

Wat te doen bij pijnlijke tepels en tepelkloven?

Gelukkig kan je wel verschillende dingen doen ter preventie van kapotte tepels en tepelkloven. Na het geven van de borstvoeding kan je het speeksel van de baby op je tepels smeren met daarbij een paar druppels borstvoeding. Blijf even topless zitten om het goed op te laten drogen. In de speeksel van je baby en in de borstvoeding zitten verschillende ontstekingsremmende en stoffen die de genezing bevorderen.

Het is belangrijk dat je je baby steeds blijft aanleggen, ook al doet dit pijn omdat:

  • Je borsten minder vol zitten en daardoor minder pijnlijk aanvoelen
  • Je baby minder honger heeft en dus minder gretig zal zuigen

Let er op dat je bij het geven van borstvoeding eerst de borst geeft die het minst kappot / pijn doet. Het kan ook helpen om voor de voeding je borsten te verwarmen. Bijvoorbeeld met door er warme washandjes op te leggen. Hierdoor gaan de melkgangen openstaan en zal de melk sneller doorstromen.

Tepelzalf of tepelcreme

Er bestaan ook verschillende tepelzalf / cremes om je kapotte tepels sneller te laten herstellen. Wij raden Purelan aan om te bestellen. Dit is niet schadelijk voor de baby en je hoeft de tepelzalf niet te verwijderen voordat je borstvoeding geeft. Je vind hier verschillende tepelklovencremes.

Tepelhoedjes

Er bestaan ook dunne, doorzichtige tepelhoedjes van siliconen. Deze hoedjes kan je op je tepel zetten en zorgen voor een extra bescherming. De tepelhoedjes zorgen ervoor dat je baby niet direct op de kapotte tepel bijt, waardoor je tepels meer tijd hebben om te herstellen.

Delen