Symptomen zwangerschap

Sommige vrouwen merken al snel dat ze zwanger zijn, maar dat hoeft niet. Je lichaam geeft symptomen aan die kunnen duiden op een zwangerschap. Je zult ook merken dat deze symptomen van zwangerschap in de eerste weken aanwezig zullen blijven. De eerste symptomen van een zwangerschap zijn een uitblijvende menstruatie en een combinatie van misselijkheid en gevoelige borsten.

zwangerschapssymptomen

Symptomen zwangerschap

De symptomen van een zwangerschap zijn:

  • Uitblijvende Menstruatie
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Duizeligheid
  • Veel moeten plassen
  • Gevoelige borsten en tepels
  • Verstopping
  • Vermoeidheid
  • Veranderende smaakUitblijvende menstruatie

Een vrij zeker symptoom van zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie, als daar tenminste geen andere aanwijsbare reden voor is. Om er zeker van te zijn dat je echt zwanger bent moet je een zwangerschapstest doen. Eén week na het uitblijven van de menstruatie geeft deze soms nog geen goede uitslag. Herhaal de test dan na een week nog een keer. Als de menstruatie uitblijft is dat een van de eerste symptomen van een zwangerschap.

Misselijkheid

Misselijkheid is een veel voorkomend verschijnsel in de eerste maanden van de zwangerschap. De misselijkheid hoort bij de eerste symptomen van een zwangerschap. Meestal is de misselijkheid in de ochtend het ergst. Dit komt omdat je dan nog niets hebt gegeten. Je kunt je ook misselijk voelen op andere tijden van de dag. Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, eet dan voordat je opstaat een droge cracker of een beschuit en drink een kop thee.

Overgeven

De Misselijkheid kan gepaard gaan met overgeven. Hoewel overgeven vervelend is, kan het geen kwaad voor jezelf en voor de baby. In de meeste gevallen wordt het overgeven na week twaalf minder en gaat uiteindelijk helemaal verdwijnen. Het komt ook voor dat vrouwen de hele zwangerschap last houden van misselijkheid en dat ze daarbij moeten spugen.

Duizeligheid

Ook duizeligheid hoort soms bij de eerste weken van de zwangerschap. Deze duizeligheid is ook weer een gevolg van het zwangerschapshormoon progesteron, waardoor de wanden van de bloedvaten slapper worden. Bovendien vereist de baarmoeder plotseling versnelde bloedtoevoer, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen vermindert. Je voelt je licht in je hoofd. Als je dat gevoel hebt, ga dan weer zitten of liggen. Ook duizeligheid hoor bij de eerste symptomen van een zwangerschap.

Veel plassen

Veel plassen hoort ook bij de eerste symptomen van een zwangerschap. Tijdens de hele zwangerschap zul je vaker naar het toilet moeten om te plassen. In het begin van de zwangerschap wordt dit veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Gedurende de zwangerschap wordt dit veroorzaakt doordat de baarmoeder steeds tegen de blaas aandrukt.

Gevoelige borsten

Een van de duidelijke symptomen van zwangerschap is opgezette en gevoelige (soms pijnlijke) borsten. Het is hetzelfde gevoel dat sommige vrouwen hebben voordat ze gaan menstrueren, alleen houdt de gevoeligheid nu aan en je borsten worden vrij snel voller. Na een week of zes heb je duidelijk grotere borsten. De kleur en grootte van je tepels kan daarbij veranderen en aderen worden beter zichtbaar.

Verstopping

Een gewoon en veel voorkomend symptoom van de zwangerschap is verstopping. Door het zwangerschapshormoon progesteron worden alle spieren slapper. Voor de darmen heeft dat al gevolg dat ze minder goed samentrekken, waardoor je last kunt krijgen van verstopping. Dat kan de hele zwangerschap duren. Probeer het te bestrijden door gezond te eten: groente, fruit, bruin brood, en voldoende vocht.

Vermoeidheid

Je kunt je de eerste weken van de zwangerschap zeer vermoeid voelen. Vermoeidheid of moe voelen hoort bij de eerste symptomen van een zwangerschap. Je lichaam gaat sneller vragen om rust. Dit kan betekenen dat je in de eerste weken van de zwangerschap meer uren zult slapen. Ga, als je de kans hebt, ‘s middags rusten (echt slapen is niet altijd noodzakelijk), zo kun je de rest van de dag beter aan. Je zult merken dat je tijdens de zwangerschap behoefte gaat krijgen aan meer slaap.


Veranderende smaak

De verandering van de smaak kan horen bij de eerste symptomen van de zwangerschap. Had je voordat je zwanger was een voorkeur voor bepaalde producten dan kan dat veranderen. Het kan zijn dat je een soort ‘ijzersmaak’ in je mond krijgt. De wel bekende augurken krijgen bijvoorbeeld de voorkeur of je krijgt zin in alleen maar hartig eten. Bij een veranderende smaak kan ook een veranderende reuk ontstaan. Voor bepaalde geuren ben je dan meer gevoelig waardoor je ook misselijk kunt zijn. Het koken van bepaalde recepten die sterk ruiken zul je misschien even moeten laten staan.

Delen