Ovulatie

De eisprong bij een vrouw vindt één keer per menstruatiecyclus plaats. Dit gebeurt vaak in het midden van de cyclus. De eisprong, wat ook bekend staat als de ovulatie, is het vrij komen van een rijpe eicel uit de eierstok. Het woord eisprong is afgeleid van de manier waarop de eicel loskomt van de eierstok. Bij de eisprong moet de eicel ‘springen’ om zo in de eileider te komen. Wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden gaat de eicel door de eileider naar de baarmoeder. Zodra de eicel in de baarmoeder is beland, kan deze gedurende een aantal uren bevrucht worden. Het sperma van de man kan in het lichaam van de vrouw meerdere dagen blijven leven, waardoor voordat de eisprong plaats vindt geslachtsgemeenschap kan leiden tot een zwangerschap.

ovulatie

Eisprong berekenen

Je kunt de eisprong berekenen als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Wanneer de eisprong is geweest duurt het 14 dagen totdat je ongesteld wordt. Bij een cyclus van 28 dagen bereken je de eisprong door 14 dagen hiervan af te rekken. De eisprong vindt plaats op dag 14 van de menstruatiecyclus. als je cyclus bijvoorbeeld 32 dagen duurt, vindt de eisprong 14 dagen eerder plaats. De eisprong is dan op dag 18 van de menstruatiecyclus.

Een ovulatietest kan gebruikt worden om de meest vruchtbare dagen van de vrouw te berekenen. Een ovulatietest maakt gebruik van monoklonale antilichamen zodat een stijging van de Luteïniserend Hormoon (LH) in de urine is waar te nemen. Tijdens de menstruatiecyclus is de LH-waarde in de urine van een laag niveau. Voordat de eisprong plaatsvindt stijgt de LH-waarde in de urine. Deze stijging wordt de LH-piek genoemd. Wanneer de LH-piek in de urine zichtbaar is, zal in de meeste gevallen de eisprong binnen 24 tot 48 uur plaatsvinden. Gedurende deze uren bevindt de vrouw zich in de meeste vruchtbare dagen.


Eisprong symptomen

Er zijn symptomen die duiden op een eisprong. Zo kun je de eisprong voelen aan je beuk. Het lijkt op een soort menstruatiepijn onder in de buik. Het kan ook zijn dat je aan de zijkant van je onderbuik een zeurderig gevoel hebt. Als je weet dat je eisprong in deze dagen kan plaatsvinden, dan kunnen dit symptomen zijn van de eisprong.

Het kan ook zijn dat je geen symptomen van de eisprong kunt ontdekken. Wees dan gerust, want niet iedereen heeft hier last van. Het is niet erg als je de eisprong niet kunt voelen. Het enige nadeel kan zijn dat je niet zeker weet wanneer de eisprong komt, zodat je kans op een zwangerschap groter is. Weet je eigenlijk nooit wanneer je eisprong is, gebruik dan ovulatietesten. Met ovulatietesten kom je te weten wanneer de eisprong komt.

Wanneer ovulatietest gebruiken

Met het gebruik van een ovulatietest weet u vrij zeker wanneer de eisprong plaatsvindt. Bereken zelf eerst wanneer je verwacht dat de eisprong komt. Als je de berekening hebt gedaan weet je op welke dag de eisprong komt. Gebruik de ovulatietesten al een aantal dagen, bijvoorbeeld 3, voor de eisprong. Zo kun je een toename constateren van de LH-waarde en weet je zeker dat je in je vruchtbare dagen zit. Bij een LH-piek is de eisprong aanstaande en is de kans om zwanger te worden het grootst.

Regelmatige menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus duurt gemiddeld bij een vrouw 28 dagen. Bij een cyclus die 28 dagen duurt, vindt de eisprong rond dag 14 plaats. Het is verstandig om de ovulatietest vanaf dag 11 van de menstruatie te gebruiken, totdat een LH-piek is waar te nemen. Let wel op, het is niet in alle gevallen zo dat er bij iedere menstruatiecyclus een eisprong plaatsvindt. Er zijn verschillende factoren, bijvoorbeeld stress, die de ovulatie kunnen verschuiven of zelf niet laten voorkomen.


Onregelmatige menstruatiecyclus

Wanneer je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt is het minder eenvoudig om de ovulatie of eisprong te bepalen. Indien je onregelmatige menstrueert is het belangrijk om bij te houden hoe lang iedere cyclus heeft geduurd. Bij een kortere menstruatiecyclus dan 28 dagen vindt de ovulatie/eisprong eerder plaats en bij een langere menstruatiecyclus van 28 dagen later. Indien je vier maal je menstruatiecyclus hebt geteld is het aan te raden de kortste van deze vier te gebruiken om de vruchtbare dagen te bepalen.

Delen