Ontwikkeling baby eerste jaar

De eerste maand na de geboorte van je baby zal hij hoofdzakelijk slapen (zo’n 18 uur per dag). De ontwikkeling baby eerste jaar begint bij de eerste maand. Waar moet je goed op letten bij de ontwikkeling van de baby bij de eerste maand?

 • Let bij het optillen van de baby goed op dat je het hoofd goed ondersteund. (Zijn nekspieren zijn de eerste maanden nog niet sterk genoeg om het hoofdje op te kunnen tillen).
 • De baby zal de eerste maand soms nog wat scheel uit zijn ogen kijken. Dit is normaal omdat hij zijn eigen oogspieren nog niet goed onder controle heeft.
 • Let goed op de temperatuur van de baby. In de eerste maanden heeft de baby zijn eigen temperatuur nog niet goed onder controle. Probeer daarom de temperatuur zo constant mogelijk te houden.
 • Verwen je baby door hem voor aandacht te geven. Veel knuffelen en liefde geven stimuleert een goede werking van de hersenen.
 • Na het einde van de eerste maand zal je baby zijn hoofdje misschien al een paar seconden kunnen optillen. Hij zal veel met zijn armen en benen bewegen als je tegen hem praat.
 • In de eerste maand moeten er een aantal dingen geregeld worden voor je baby. Zo zal de baby ingeschreven moeten worden bij de Burgelijke Stand en moeten de geboortekaartjes verstuurd worden. Vergeet ook geen foto’s te maken van de baby zijn eerste weken!


Wat kan de baby in de eerste maand?

Ogen fixeren, reageert op toespreken, beweegt armen evenveel, beweegt benen evenveel, heft kin even van onderlaag.

Ontwikkeling baby tweede maand

In de tweede maand na de geboorte van de baby zal hij zo’n 15 uur per dag slapen. Je baby zal al meer nieuwe dingen gaan ontdekken. Zo zijn zal hij naar zijn handen gaan kijken en proberen zijn voeten te pakken. Waar moet je goed op letten bij de ontwikkeling van je baby in de tweede maand?

 • In de tweede maand zal je baby al een licht gevoel voor een dag en nacht ritme krijgen. De baby zal nu tot ongeveer 5 uur lang aan één stuk door kunnen slapen.
 • Je baby zal steeds meer proberen te gaan communiceren. Praten kan hij nog niet, daarom doet hij dit door te huilen. Opvallend zal zijn dat er veel verschillende manieren van huilen ontwikkeld worden.
 • Aan het eind van de tweede maand is de rug en nek van je baby voldoende ontwikkeld om hem mee te nemen in een draagzak (voor een korte periode).
 • In de tweede maand zal de baby ook zijn eerste bezoek brengen aan het consultatiebureau. Hier zal hij worden gewogen en gemeten. Hij zal ook de benodigde inentingen krijgen. Verder zal de arts ook zijn eet en slaap gewoontes vragen.
 • Houd de lengte van de nagels van je baby goed in de gaten. Hij zal beginnen met duimen . Knip de nageltjes als deze te lang worden in een mooie ronde vorm af.

Wat kan de baby in de tweede maand?

Lacht terug, volgt met ogen en hoofd.

Ontwikkeling baby derde maand

De derde maand na de geboorte van je baby staat in het teken van de ontdekking van speelgoed. De baby is in staat zijn hoofd al beter in balans te houden. Hij zal in de derde maand ongeveer 13 uur per dag slapen.

 • Je baby zal in de derde maand al meer reageren op geluiden. Ook zal hij voorwerpen kunnen volgen als je deze langzaam heen en weer beweegt.
 • De baby zou het liefst de hele dag in je armen willen blijven. Je kan hem gemakkelijk tevreden stellen door een wipstoeltje dicht bij je in de buurt te zetten.
 • Spelen met rammelaars en ander speelgoed is de favoriete bezigheid van je baby. Zorg dat je in de box maximaal 4 speelgoedstukken hebt liggen. Als het er meer zijn zal er te veel verwarring ontstaan.

Wat kan de baby in de derde maand?

Handen af en toe open, kijkt naar eigen handen, maakt geluiden terug, blijft hangen bij optillen onder oksels, heft in buikligging hoofd tot 45 graden.

Ontwikkeling baby vier tot zes maanden

De vierde maand na de geboorte van je baby is hij al flink gegroeid. De eerste babykleertjes kunnen worden weggelegd omdat deze te klein zijn geworden. De baby zal al bekende gezichten kunnen herkennen en dus al een onderscheid kunnen maken tussen mamma en pappa.



 • Na de vierde maand groeit de baby zo snel dat de wieg te klein wordt. In deze maand is het handig te denken aan een nieuw ledikant. Bedenk bij de aanschaf van een nieuw ledikant aan de veiligheid voor het kind. De spijlen mogen bijvoorbeeld niet te ver uit elkaar staan.
 • Sommige baby’s kunnen maar moeilijk wennen aan extra ruimte. Een oplossing hiervoor is het bedje kort op te maken zodat ze ruimte wordt beperkt.
 • Baby’s in de vierde maand beginnen al een interesse patroon te ontwikkelen. Ze weten welk speelgoed en welke liedjes ze wel en niet leuk vinden.
 • De baby gaat het ondertussen ook leuk vinden om op een mat of een deken te spelen. Uiteraard zal de baby doorgaan met huilen. Belangrijk hierbij is dat je snel reageert. Hierdoor zal je je baby minder vaak hoeven te troosten.
 • De baby kan waarschijnlijk al zelfstandig op zijn zij of buik rollen. Probeer dit zoveel mogelijk te stimuleren en help hem hierbij als dit nodig is. Dit is erg belangrijk voor de baby zijn spierontwikkeling.
 • De dokter kan van vier maanden toestemming geven voor het laten eten van vast voedsel. Probeer hier rustig mee te beginnen. Daarnaast kan er natuurlijk ook gewoon worden doorgegaan met het geven van fles / borstvoeding.

Wat kan de baby na vier maanden?

Speelt met handen middenvoor, pakt in rugligging voorwerp, optrekken tot zit: hoofd komt mee, draait hoofd tot geluid, verticaal zwaaien: benen gebogen of trappelen, kijkt rond met 90 graden geheven hoofd.

Wat kan de baby na negen maanden?

Pakt voorwerp over, houdt voorwerp vast, pakt nog een voorwerp in de andere hand, speelt met beide voeten, rolt zich om van rug naar buik, kan hoofd goed ophouden in zit, zit op billen, ook met gestrekte benen, zegt: dada , baba of œgaga .

Wat kan de baby na twaalf maanden?

Blijft los zitten, pakt propje met duim en wijsvinger, kruipt vooruit, buik op de grond, trekt zich op tot staan, zwaait dag, dag , brabbelt tijdens het spelen.

Lees hier meer over de ontwikkeling van de baby in het tweede jaar.

Delen