Miskraam

We spreken van een miskraam als de zwangerschap gestopt is voor het embryo of de foetus zelfstandig buiten de baarmoeder kan overleven. Bij een miskraam is de baby dus niet levensvatbaar. Het is heel normaal dat zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap hieraan denken. Sommige vrouwen zijn ook bang om een miskraam te krijgen. Gelukkig komt het maar slechts tussen de 10% en 15% van alle zwangerschappen voor.

Symptomen van een miskraam

Er kunnen verschillende symptomen zich voordoen die duiden op een miskraam. Het gaat dan om de volgende symptomen:

  • Vaginale bloedingen
  • Krampen
  • Terugkerende pijn
  • Pijn in het midden van de rug die later naar beneden zakt
  • Weefselverlies

Oorzaak van een miskraam

Er is vaak geen duidelijke oorzaak te vinden. Wat het meeste voorkomt is dat er een afwijking in de ontwikkeling van het embryo is. Er zijn onderzoeken gedaan naar miskramen en daarbij is ontdekt dat een miskraam in een vroeg stadium van de zwangerschap het gevolg is van afwijkingen aan de chromosomen. Er zijn verschillende factoren die de zwangerschap en de groei van het embryo kunnen verstoren. Denk daarbij aan medicijnen, drug of alcohol. Deze schadelijke factoren worden ook wel teratogenen genoemd. In de meeste gevallen komt het door een natuurlijk gevolg. Soms heeft de moeder deel aan het krijgen van een miskraam door de teratogenen, door stress of andere emotionele problemen.

Verschillende soorten miskramen

Er bestaan een aantal soorten miskramen. Niet iedere is aan dezelfde symptomen te herkennen. Hieronder worden een aantal soorten beschreven:

Dreigende miskraam

Wanneer de vrouw in de eerste helft van de zwangerschap bloed verliest dan denkt men vaak aan een dreigende miskraam. Als je bloedverlies hebt moet je gelijk de verloskundige of arts bellen. De bloedingen kunnen een aantal dagen aanhouden en je kunt het gevoel of de pijn het beste vergelijken met menstruatiepijn. Het beste wat je kunt doen bij een driegende afgebroken zwangerschap is rusten. Het hebben van bloedingen hoeft niet gelijk te duiden op een miskraam. Samen met de arts of verloskundige wordt gekeken of onderzoek nodig. Uit de onderzoeken blijkt of de zwangerschap nog intact is.

Onvolledige miskraam

De zwangerschap wordt bij een onvolledige miskraam niet in één keer afgebroken. Het bestaat uit hevig bloedverlies dat pas stop totdat de baarmoeder leeg is.

Mislukte miskraam

Wanneer het embryo al overleden is, maar nog wel in de baarmoeder zit dan spreken we van een mislukte miskraam. Er hoeven er geen symptomen of bloedverlies op te treden. Pas in een later stadium kan dit ontdekt worden.

Onafwendbare miskraam

Wanneer de vliezen breken en er bloedproppen of zelfs weefsel worden afgescheiden dan zijn dat vrijwel zeker symptomen van een onafwendbare miskraam. De baarmoeder trekt zich samen en het embryo wordt uit de baarmoeder gedrukt.

Herhaalde miskraam

Hierover wordt gesproken wanneer er drie of meer miskramen achter elkaar hebben plaatsgevonden.

Wat te doen bij problemen of mogelijk symptomen van een miskraam?

Altijd gelijk de arts of verloskundige bellen! Je hebt vaak bloedverlies en daarbij krampen. Er kunnen verschillende dingen spelen en daarom wordt er onderzoek gedaan. Zo kan er onderzoek gedaan worden naar je HCG-gehalte (hormoon dat bij een zwangerschapstest aantoont dat je zwanger bent). Uit je HVG-gehalte kan blijken of je zwangerschap nog goed is. Dit gebeurt van in de eerste zwangerschapsweken. Bij een zwangerschap die al langer duurt dan de vijfde zwangerschapsweek kan een echo gemaakt worden om te kijken of het hartje van de baby klopt. Een echo geeft vaak voldoende duidelijkheid.

Een miskraam gehad

Het is vaak emotioneel om een miskraam te krijgen. Het blijft nog steeds een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt. Je verwerkt het vaak alleen, samen met je partner of goede naasten. Het is vaak niet na te gaan hoe het heeft kunnen gebeuren. Onthoud dat jijzelf of je partner niet de schuld heeft. Probeer alles een plekje te geven of zoek professionele hulp. Er meer over lezen helpt ook. Wij raden dit boek aan voor de verwerking van een miskraam.

Delen