Luieruitslag

Bijna alle baby’s krijgen wel eens last van luieruitslag. Luieruitslag is te herkennen aan een rode, geïrriteerde huid. De uitslag is zichtbaar op de billetjes van de baby en kan ook voorkomen op andere huidplekken die door de luier bedekt worden.

luieruitslag baby

Waar komt luieruitslag door?

Baby’s dragen een luier omdat ze nog niet zindelijk zijn. Het plassen en poepen wordt opgevangen door de luier. Plas en poep maken de huid van de baby week en kwetsbaar. Ook zitten in plas en poep stoffen die de huid kunnen irriteren. Door het bewegen van de baby wrijft de luier langs de billen wat de irritatie nog erger maakt. Wanneer een baby een vieze luier lang draagt wordt de kans groter. Met name diarree zorgt ervoor dat de baby snel last het van uitslag.

Is luieruitslag erg?

Luieruitslag is niet gevaarlijk. Baby’s kunnen er wel veel last van hebben en daardoor zelf huilen. De huid van de baby is erg geïrriteerd en bij hevige uitslag kan de huid zelf een beetje loskomen. Het is vervelend voor de baby, maar kan verder geen kwaad.


Hoe kan je luieruitslag behandelen?

  • De baby vaker een schone luier geven.
  • Met name poepluiers moeten snel verschoond worden.
  • De billetjes van de baby goed schoonmaken met lauw water.
  • Gebruik geen geparfumeerde billendoekjes.
  • Smeer bij het verschonen van de baby zinkzalf of zinkolie op de billen.
  • Wij adviseren om Sudocrème te gebruiken, dit helpt ontzettend goed.
  • Laat de baby wat vaker in zijn blote billen spelen/liggen. Zo krijgen de billen wat meer lucht en geneest het sneller.
  • Bij hevige uitslag kunt u ook maizena gebruiken. Een dun laagje maizena over de billetjes verspreiden.

Naar de dokter?

Met luieruitslag hoeft u niet naar de dokter. In de meeste gevallen gaat de uitslag over met het behandelen. Als u meerdere dingen hebt geprobeerd maar de luieruitslag van de baby gaat niet over of het wordt erger, dan kunt u uw huisarts raadplegen om een andere crème of zalf te proberen. Hiermee zijn de klachten meestal snel verholpen.

Lees ook:

Delen