Eerste tandjes baby

Wanneer een baby ongeveer zes maanden is kunnen de eerste tandjes doorkomen. Als eerste komen de twee ondertandjes door. Als de baby ongeveer negen maanden is komen de eerste tandjes in de bovenkaak door. Ook dit zijn weer de twee voortanden. Daarna volgen de zijtandjes in zowel de onderkaak als bovenkaak. Vaak hebben baby’s van ongeveer een jaar oud in totaal acht tanden in de mond staat: vier boven en vier onder. Eerste tandjes baby informatie lees je hier.

eerste tandjes baby

Kiezen babyWaar alle tandjes van de baby al rond zijn eerste verjaardag zijn doorgekomen, duurt het bij kiezen wat langer. Rond de zestien maanden komen de eerste bovenkiezen en onderkiezen door. Daarna volgen zowel boven als onder de hoektanden rond de twintig maanden. Wanneer kinderen ongeveer twee jaar zijn komen ook de twee achterste kiezen door en is het melkgebit compleet.

Ieder kind heeft zijn eigen ritme in het krijgen van tanden. Zo kunnen baby’s als rond de vijf maanden de eerste voortanden krijgen en heeft een baby van zeven maanden nog niets! Dit is geen enkel probleem en wees vooral niet ongerust.

Symptomen en klachten bij het krijgen van tanden

Bij het krijgen van tanden horen een aantal symptomen en verschijnselen:

  • Zeurderig
  • Slaapt slecht
  • Diarree
  • Kwijlen
  • Luieruitslag
  • Koorts

De moeder geeft bij de geboorte bescherming mee tegen bacteriën en virussen. Na ongeveer vijf of zes maanden neemt deze bescherming af. Hierdoor moet de baby zelf afweerstoffen aanmaken waardoor de baby een lagere weerstand heeft en sneller vatbaar is om ziek te worden. Het komt vaak voor dat bij het krijgen van de eerste tandjes dit gepaard gaat met ontstekingen in de mond. Er zijn dan rode bultjes zichtbaar waarin een wit streepje te zien is. Als je zeker wilt weten of het tandjes zijn dan kun je het voelen. Wanneer een tandje doorkomt, is deze heel erg scherp om zo door het tandvlees heen te kunnen.

Koorts

Als een tandje is doorgekomen en er zijn geen nieuwe tandjes zichtbaar dan is het gebruikelijk dat de klachten en symptomen weer verdwijnen. Als dat niet gebeurt kan het zijn dat de baby ziek is geworden. Het is soms lastig om dit onderscheid te maken. Het is dan vooral belangrijk om op te letten of er sprake is van koorts. Bij aanhoudende klachten of ernstige klachten is het verstandig de arts te raadplegen. Doe dit altijd wanneer er sprake is van hoge koorts of bij koorts langer dan drie dagen.

Wat kan helpen

De klachten zijn niet te voorkomen. Het is een vervelende fase die de baby doormaakt. Het is mogelijk om het tandvlees te masseren. Dit kan met een vinger. Soms vindt de baby het fijn om te bijten in iets. Hiervoor heb je bijtringen, ook ander speelgoed kan zich daarvoor lenen.

Er zijn ook geneesmiddelen die de pijn kunnen verzachten. Let wel goed op wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Delen