Eerste echo

Wanneer je zwanger bent moet je een afspraak maken bij een verloskundigenpraktijk en wordt er een eerste echo ingepland. Bij de eerste afspraak wordt kennis gemaakt en wordt informatie over jou opgeslagen. Na dit gesprek wordt er vaak een afspraak gepland voor de eerste echo van de baby. Wanneer de eerste echo plaatsvindt, is tussen week 10 en week 13 van de zwangerschap. Het is ook mogelijk dat deze eerder plaatsvindt. Bij hoeveel weken de eerste echo van de baby wordt gedaan kan dus verschillen.

Eerste echo

Het doel van de eerste echo is om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent. Daarnaast kan de verloskundige vaststellen of de baby zich in de baarmoeder bevindt, er misschien een meerling in de buik zit en dat het hartje klopt. Het is aan te raden iemand mee te nemen. Misschien was je al van plan om samen met je partner te gaan, omdat hij of zij natuurlijk ook heel nieuwsgierig is. Je kunt ook een familielid, goede vriend of kennis meenemen. De eerste echo is leuk maar ook spannend, omdat je komt te weten of het met de baby goed gaat. Toch kan het mogelijk zijn dat er minder goed nieuws is. Het is dan fijn om iemand bij je te hebben die jou kan steunen


Eerste echo inwendig of uitwendige?

Het is van belang om vooraf te weten of de eerste echo via de vagina (inwendig) of via de buikwand (uitwendig) wordt uitgevoerd. De verloskundige kan dit bij het eerste gesprek aangeven. Het kan ook zijn dat ze bij het doen van de echo pas bepalen of deze inwendig of uitwendig is. Wanneer je een uitwendige krijgt, is het belangrijk om met een volle blaas te komen. Doordat de blaas vol is drukt deze tegen de baarmoeder aan. Hierdoor komt de baarmoeder dichter tegen de buikwand aan en is het eenvoudiger om de baby te kunnen zien. Wanneer je een inwendige echo krijgt moet de blaas juist leeg zijn, omdat de blaas anders in de weg zit. Het kan voorkomen dat met een uitwendige echo de baby niet goed is te zien. Hiervoor kunnen meerdere factoren de oorzaak zijn, bijvoorbeeld dat de baarmoeder nog verstopt zit achter andere organen. Er kan dan besloten worden om alsnog een inwendige echo te doen, mits je dit ook wilt. Het kan misschien vreemd aanvoelen om een inwendige echo te moeten ondergaan. Het is dan belangrijk dit met de verloskundige te spreken. Gelukkig zijn de verloskundigen zeer ervaren met het uitvoeren van echo’s.

Zien bij de eerste echo

Het moment dat je voor het eerst je baby ziet bij de echo is bijzonder! Je kunt alle delen van de baby goed zien. De verloskundige kan controleren of alles goed is met de baby en of deze zich goed ontwikkelt. Het moment waarop je de eerste echo krijgt is bepalend voor wat je kunt zien. Wanneer het in week 10 plaatsvindt, is er minder te zien dan in week 12. Gelukkig kun je bij een vroege echo al genoeg zien. Zo kun je het hoofdje goed zien, de armen en benen en het hartje zien kloppen. Je kunt nog niet weten wat het geslacht is. Het geslacht wordt zichtbaar bij de 20 weken echo.

Delen