Borstvoeding geven of juist stoppen?

Veel vrouwen willen borstvoeding geven. Het is een natuurlijk vervolg op de zwangerschap en de bevalling. Het is verstandig je al tijdens de zwangerschap voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Een goede voorbereiding vergroot de kans dat de borstvoeding goed zal verlopen.

borstvoeding geven

Borstvoeding baby

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Het geven van de borst levert voor moeder en kind gezondheidswinst op. Voeding via de borst is goed voor de baby omdat:

  • Het past zich aan naar de leeftijd en de behoefte van de baby.
  • Het bevat alles wat de baby nodig heeft.
  • Het is direct beschikbaar.
  • Op lange termijn vermindert het de kans op suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht.
  • Betere hersenontwikkeling.
  • Het bevorderd de kaakontwikkeling.
  • Het geeft actief bescherming tegen verschillende ziekten.
  • Borst gevoede baby’s hebben minder kans op maag-darminfecties, middenoorinfecties, luchtweginfecties en astma, bacteriële infecties, hersenvliesontsteking, allergieën en eczeem.

De positieve effecten van het geven van de borst zijn het grootst wanneer baby’s minimaal zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgen, maar ook een korte periode borstvoeding geven levert altijd nog meer gezondheidswinst op dan geen borstvoeding. Borstvoeding is goed voor de moeder omdat: voeding met de borst bevordert het herstel van het lichaam, beperkt het bloedverlies na de bevalling en maakt het makkelijker om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Positieve invloed op de band tussen moeder en baby. Het kan het zelfvertrouwen vergroten voor wat betreft het herkennen en ingaan op signalen van de baby. Een langere periode borstvoeding geven verlaagt de kans op borst- en eierstokkanker voor de menopauze. Borstvoeding is altijd voorradig, goedkoop, hygiënisch en milieuvriendelijk.


Productie van borstvoeding

Al tijdens de zwangerschap zijn de borsten bezig met het voorbereiden op de voeding via de borst. Het melkklierweefsel neemt toe en ontwikkelt zich volledig. Het colostrum, dat vanaf de halverwege de zwangerschap aanwezig is, is de eerste voeding die je borsten aanmaken. Dit is een gele vloeistof die veel afweerstoffen en eiwitten bevat en licht verteerbaar is. In het begin zal de baby mondjesmaat, tussen de 7 en 14 ml per voeding, binnenkrijgen. Door vaak aan te leggen stimuleer je de borsten om meer te produceren totdat tussen de tweede en zesde dag de eigenlijke melkproductie op gang komt. Na ongeveer twee weken verdwijnt het colostrum uit de melk waardoor het aanzien ook verandert. De melk ziet er witter en dunner uit. Alle benodigde voedingsstoffen en beschermende bestandsdelen zitten erin in precies de juiste verhouding.

Stoppen met borstvoeding geven

In de praktijk is gebleken dat de hoofdoorzaak voor het stoppen met het geven van voeding via de borst is dat vrouwen denken dat ze te weinig melk hebben. Slechts 2% van de vrouwen in de wereld kan onvoldoende melk produceren. Of een vrouw voldoende melk heeft of niet, heeft niets te maken met de grootte van de borsten. Bepalend is de hoeveelheid melkklierweefsel dat op de volgende hormonen reageert:

  • Oxytocine: zorgt ervoor dat de kleine spieren rondom de melkkliertjes samentrekken waardoor de melk eruit geperst wordt en naar de voorraadholten stroomt. Dit noemt men toeschietreflex en veel moeders voelen het als een kriebeling, een tinteling of een trekkerig gevoel. Ook laat oxytocine je lekker rustig en loom worden, Dit kan je helpen om ‘s nachts weer snel in slaap te vallen na een voeding.
  • Prolactine: verzorgt de productie van de borstvoeding en kan pas na de geboorte van de placenta zijn werk beginnen. Zodra de baby aan de borst zuigt komt het hormoon vrij. Het principe van de melkproductie is gebaseerd op vraag en aanbod: hoe vaker je aanlegt, hoe hoger het prolactine-gehalte in het bloed wordt. Hierdoor zal de melkproductie snel op gang komen en onderhouden worden.

Hoeveel borstvoeding

Vrouwen vragen zich vaak of hoeveel borstvoeding ze produceren. Aan het begin van de borstvoeding moet de productie nog op gang komen. De hoeveelheid voeding is dan nog klein. Dit is niet erg omdat de baby nog maar heel weinig kan drinken. Naarmate de weken vorderen wordt de hoeveelheid voeding via de borst groter. Hoeveel voeding je precies hebt is lastig te bepalen omdat je het niet kunt zien. Vertrouw er maar op dat je hoeveelheid voeding voldoende is voor de baby. Lactatiekundige zijn vaak van mening dat het niet bestaat dat een vrouw te weinig borstvoeding produceren. Deze angst bij vrouwen voort uit het niet kunnen controleren hoeveel de baby drinkt. Hoeveel borstvoeding je hebt is dus geen zorg.

Soms drinkt een baby niet goed aan de borst. Er kunnen dan twijfels zijn over de hoeveelheid voeding. Als er om welke reden dan ook twijfels zijn over de hoeveelheid voeding, dan kun je gaan kolven. Met een kolf kun je zien hoeveel voeding je borsten produceren. Vaak is de hoeveelheid voldoende en drinkt de baby niet goed. Des te meer een reden om niet aan jezelf te gaan twijfelen.

Hoe lang borstvoeding geven

Vanaf de geboorte krijgt de baby borstvoeding. Zodra de productie toeneemt en het geven van voeding via de borst goed verloopt kun je zelf bepalen hoe lang borstvoeding je wilt geven. Vaak wordt aangeraden om een baby minimaal 3 tot 6 maanden voeding met de borst te geven. Hierdoor krijgt de baby alle goede stoffen mee die in de moedermelk zitten. Hoe lang borstvoeding geven mogelijk is hangt af van de productie en tijd die je hieraan kunt besteden. Vaak gaan vrouwen de voeding afbouwen zodra ze gaan werken. Je kunt de baby dan nog wel voeding geven in de ochtend of avond.

Hoe lang je borstvoeding wilt blijven geven kun je zelf bepalen. Er zijn geen richtlijnen voor wanneer je zou moeten stoppen met het geven. Zo zijn er voorbeelden van vrouwen die kinderen tot wel 5 jaar nog borstvoeding geven, bijvoorbeeld voor het slapen. Als de borstvoeding goed verloopt en je voelt je daar prettig bij, bepaal dan zelf hoe lang je voeding via de borst blijft geven.

Borstvoeding stoppen

Je kunt altijd stoppen met borstvoeding geven. Wanneer je hebt geprobeerd borstvoeding te geven, maar het is niet gelukt door bijvoorbeeld pijnlijke tepels en tepelkloven, dan kun je stoppen met voeding. Als je borstvoeding hebt gegeven en je wilt stoppen dan moet je gaan afbouwen. Het afbouwen gebeurt altijd in stapjes. Als je stopt met voeding via de borst dan moet je bepalen welke voeding je als eerst gaat afbouwen. Vaak wordt gekozen voor een voeding ergens op de dag. Deze voeding krijgt de baby dan uit een flesje. Je kunt de baby dan gekolfde melk geven als je dat hebt.Als je stop met voeding via de borst dan gaan je borsten vol aanvoelen. Dit komt doordat de productie nog steeds op gang blijft. Als je merkt dat je borsten te vol zitten, kun je een klein beetje kolven om de ergste druk weg te halen. Kolf niet meer dan nodig, omdat anders de productie blijft bestaan. Je borsten gaan zich vanzelf aanpassen aan de hoeveelheid voeding die nodig is.

Stop nooit in een keer met voeding geven via de borst. Je kan het beste in een aantal weken afbouwen, telkens een voeding minder geven. Als je toch sneller wilt stoppen, bespreek dat dan bij het consultatiebureau.

Delen