Bevalling

Voorbereiden op de bevalling

Voor de bevalling is een aantal zaken belangrijk om klaar te hebben als je 37 weken zwanger bent.

  • Het bed moet op klossen staan en 80 centimeter hoog is. Het verhogen van het bed is noodzakelijk vanwege de arbeidsvoorwaarden voor de verloskundigen en kraamverzorgsters
  • Eén kant van het bed moet beschermd zijn met een matrasbeschermer of dekzeil (voor het geval de vliezen in de nacht breken)
  • Zet een koffertje klaar met daarin spullen voor een overnachting voor jou en de baby, verzekeringsbewijs, zwangerschapskaart, fototoestel en wellicht iets kleins wat je kunt eten of drinken
  • Zet het kraampakket klaar onder het bed


Het kraampakket krijg je van de verzekering of je moet deze zelf aanschaffen bij de thuiszorgwinkel, drogist, apotheek. Wanneer je geen kraampakket van de verzekering krijgt kun je hier lezen wat de inhoud van het kraampakket is.

Begin van de bevalling

In de laatste maanden van de zwangerschap kan de baarmoeder vaker gaan samentrekken. Dit wordt ook wel ‘harde buiken’ genoemd. Deze samentrekkingen zijn geen weeën en het is geen teken dat de bevalling gaat beginnen. Normaal begint een bevalling met weeën. Deze weeën zijn in het begin kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk, en worden ook wel voorweeën genoemd. Deze voorweeën maken de baarmoedermond soepeler. In deze fase kun je vaak nog doorgaan met de bezigheden van de dag. Wanneer de weeën sterker en regelmatiger worden en meer pijn gaan doen en als de baarmoedermond open gaat, is de bevalling echt begonnen. Een eerste bevalling duurt gemiddeld twaalf tot zestien uur vanaf het moment dat de weeën om de drie a vijf minuten komen. Het kan voorkomen dat een bevalling niet begint met weeën, maar met het breken van de vliezen. Als de vliezen zijn gebroken komen de weeën meestal binnen 24 uur op gang. Het kan nog langer dan 24 uur duren voordat de bevalling echt op gang komt. De meeste bevallingen vinden plaats in de periode van drie weken voor de uitgerekende datum en twee weken na de uitgerekende datum. Dit komt neer op een bevalling tussen week 37 en 42. In deze periode kun je nog bepalen, in samenspraak met de verloskundige, of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis (poliklinisch). Het is zelfs nog mogelijk om tijdens de bevalling te beslissen waar je dat wilt doen.

Thuis bevallen

Wanneer er geen sprake is van een medische indicatie heb je de keuze om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Als je thuis gaat bevallen is het belangrijk dat er bij het bed voldoende ruimte is voor de spullen van de verloskundige. Tijdens de bevalling kan de verloskundige aangeven dat op welke deel van het bed je het beste kunt liggen, zo kan de verloskundige het beste te werk gaan. Voor de bevalling is het belangrijk om goede verlichting te hebben op de etage waar de bevalling plaatsvindt.

Bevalling ziekenhuis

Bij een bevalling in het ziekenhuis komt het vaak voor dat de verloskundige dit begeleidt. Vooraf aanmelden bij het ziekenhuis is meestal niet nodig. Het is mogelijk dat aan het bevallen in het ziekenhuis extra kosten verbonden zijn, dit kun je navragen bij de verzekering. Tijdens de bevalling in het ziekenhuis is naast de verloskundige ook een kraamverpleegkundige van het ziekenhuis aanwezig. Wanneer de bevalling normaal verloopt is het mogelijk om na drie of vier uur na de bevalling weer naar huis te gaan. Als de bevalling in het ziekenhuis in de nacht plaatsvindt, dan vertrek je de volgende ochtend.


Wanneer bel je de verloskundige?

 • Bij een eerste bevalling wanneer de weeën komen één uur lang om de drie minuten en deze houden ongeveer 60 seconden aan.
 • Wanneer je al eerder een bevalling hebt meegemaakt en de weeën komen één uur lang om de vijf minuten en deze houden ongeveer 60 seconden aan.
 • Bij ruim bloedverlies zoals bij een menstruatie.
 • Bij de bevalling is het normaal dat er iets slijmerig bloedverlies plaatsvindt.
 • Bij gebroken vliezen en het is wit/helder/lichtroze vruchtwater. Bel in dit geval overdag en bewaar het maandverband. Wanneer ‘s nachts de vliezen breken, noteer dan de tijd en bel de volgende ochtend de verloskundige, tenzij je eerder weeën krijgt.

Je kunt de verloskundige ook bellen wanneer er tekenen van de bevalling zijn en je nog geen 37 weken bent.

Delen