11 weken zwanger

Als je 11 weken zwanger bent, dan merk je dat je echt snel in gewicht aan het aankomen bent. Je ziet er nog niet echt zwanger uit, maar je begint al een vollere uitstraling te krijgen. De zwangerschapssymptomen vermoeidheid en misselijkheid zijn nog niet voorbij. Je zal soms moeite hebben om te slapen. Gelukkig neemt de misselijkheid wel af, maar is nog niet volledig voorbij.

11 weken zwanger

Eerste controle verloskundige

Je zal ondertussen ook de eerste afspraak met de verloskundige hebben staan. Bereid deze afspraak goed voor. Denk samen met je partner na over vragen die je hebt over de zwangerschap, je gevoel en over waar je bijvoorbeeld wilt bevallen. Ook is het goed om na te gaan of er in jullie families bepaalde ziektes voorkomen. De verloskunde zal hier naar vragen in verband met eventuele risico’s voor je baby.

Tijdens de eerste controle bij de verloskundige zal er kennis gemaakt worden. De verloskundige wilt alles van jou en je partner weten. Ze zal vragen naar je medische achtergrond, je levensstijl of jij of je partner al meer kinderen hebben en je wordt gewogen. Het kan ook zijn dat je je eerste echo krijgt om de uitgerekende datum te kunnen bevestigen. Ook is het mogelijk dat voor de eerste echo een vervolgafspraak wordt gemaakt. De verloskundige kan je ook vragen bij het volgende bezoek wat urine in een potje mee te nemen voor controle.

Je baby bij 11 weken zwanger

De baby is nu ongeveer 44 tot 55 millimeter lang en weegt ongeveer 10 gram.

Je kindje groeit nu heel snel en is bijna twee keer zo lang geworden. Het hoofdje is nu ongeveer de helft van de totale lengte. De vitale organen, hersenen, longen, lever, ingewanden en nieren zijn nu gevormd en worden vanaf 11 weken zwangerschap alleen nog maar groter. De vingers en tenen zijn in week 11 duidelijk zichtbaar en er beginnen zelfs al nageltjes te groeien.

Delen