10 weken zwanger

10 weken zwanger

In de afgelopen weken is je lichaam snel aan het veranderen, maar aan de buitenkant is daar nog weinig van te zien. Als je 10 weken zwanger bent merk je waarschijnlijk dat je borsten groter zijn geworden. Ook zal kleding rond de heupen steeds minder lekker beginnen te zitten. Je zal er nog niet echt “zwanger” uitzien, ook al voel je je al wel zo. Er treden veel hormonale veranderingen op zoals dat je plotseling erg boos, of juist verdrietig kan zijn.

10 weken zwanger

Je baby is nu ongeveer 40 millimeter lang van kruin tot stuit en weegt ongeveer 5 gram.

Als je 10 weken zwanger bent, dan wordt bij veel vrouwen het tandvlees gevoeliger voor plak en bacteriën. Poets je gebit daarom extra goed, twee keer per dag en vergeet niet te flossen. Mocht je een tandartsafspraak hebben, zorg er dan voor dat er geen röntgenfoto’s gemaakt worden. Dit kan schadelijk zijn voor de foetus (baby).

Je kindje is een foetus

Na 10 weken zwangerschap is de medische term voor je kindje een foetus. Dit betekent “nageslacht”. Je kindje lijkt in vergelijking met de voorgaande weken steeds meer op een echt mensje. Het hoofdje is in verhouding nog steeds erg groot. In de tiende week van je zwangerschap vormen zich de kleine vingertjes en teentjes. De meeste gewrichten zijn nu aangelegd en de baby kan zich al redelijk bewegen. Veel organen vervullen hun functie al en het zenuwstelsel reageert ook al. Het hart, dat ondertussen al 140 keer per minuut klopt is volledig gevormd. Ook is de neus en zijn de ogen van de baby in de tiende week van je zwangerschap goed zichtbaar. De oogleden zitten nog wel dicht, die gaan pas over een aantal weken open. In de kaken van je baby vormen er ook al 20 melktanden.

Lees ook:

Delen